Medvědí placky

Medvědí česnek….jedna z prvních jarních bylinek. Její křehké listy se podobají jedovatým listům konvalinky, ale promnete-li je v prstech, příjemně voní česnekem.
Pojmenován je, jak jsem se dočetla, možná po medvědech, kteří ho s oblibou vyhledavali po jarním spánku…a možná mu dali jméno už staří Germáni.
Sbírat se dá někde už od března, jinde od dubna, sezóna trvá až do června, kdy rostlina kvete, pak zavadne a jeí nadzemní část uschne.

Medvědí česnek obsahuje vitaminy a minerály, nejvhodnější je proto přidat ho až do hotoveho pokrmu. Má i antibakteriální účinky a vliv na trávicí a vylučovací soustavu – jednoznačně tělu velice prospěšná bylina.

Přidat můžete do jakéhokoliv pokrmu, kam se vůně česneku hodí, a protože to není česnek klasický, nepotrápí ani žlučník.
Je výborný na chlebu se sádlem, na čerstvě vařených bramborách, v pomazánkách a salátech, ochutí špenát, mnozí z něj dělaji pesto, které v lednici vydrží sž do další sezony. Prostě – receptů na využití „medvěda“ je opravdu mnoho.

Roste ve volné přirodě, na stinných a vlhkých místech. Ten náš sbíráme na zahradě, cibulky jsme před pár lety koupili a pod stromy se jim výborně daří.
Sušením ztrácí na vůni, proto je lepší ho uchovávat nasekaný v mrazáku.

Pomalu, ale jistě se medvědí česnek (Allium ursinum L.) stává módní záležitostí. Sbírat a mít v kuchyni jej chtějí najednou téměř všichni a tak neváhají a pořádají výpravy do přírody, na místa, kde medvědí česnek roste. Mnozí ze sběračů se tam pak chovají tak, že to vypadá, že někde „medvěd“ už napřesrok neporoste.

Prosím – chovejte se v přírodě jako milá návštěva! Ať mají co sbírat a ochutnávat i naše děti a vnuci...

medvědí česnek

Suroviny:

210 g vody
60 g změklého sádla
50 g kefíru
2 rovné lžičky soli
pořádná hrst listů medvědího česneku
500 g hladké mouky
(nebo 200 g pšeničné chlebové a 300 g hladké)
15-18 g droždí

Medvědí placky

Postup:

všechny suroviny dáme do pekárny a použijeme program Těsto. Po signálu na semínka přihodíme nadrobno krájené listy medvěda a necháme domíchat a vykynout.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme an 10 kousků a vytvarujeme – dělala jsem placky, příště zkusím bulky, housky, rohlíky nebo bagety, těsto se dobře tvaruje.

Medvědí placky

Na plechu s pečícím papírem necháme vykynout, potřeme vodou nebo vejcem (na fotkách) a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C, asi 15-18 minut).

Pečivo příjemně a lákavě voní česnekem.

Medvědí placky

 

3 komentářeLeave a comment

    • Místo kefíru můžete použít kyšku, podmáslí nebo zředěný bílý jogurt 😉

  • Hlásím, že upečeno a velmi spokojeno :-). Inspirovala jsem se ještě z dalšího receptu s medvědem a placky doplnila o sušená rajčata. Děkuji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.