Meteník z pekáčku

Meteník pochází ze Slovenska a snad každá rodina, ve které se peče, má trochu jiný (rodinný) recept.
Základem je vždy kynuté těsto s kysaným zelím, dochucené uzeným – buď zamíchaným přímo v těstě nebo je s ním meteník před pečením poházený po povrchu, kde se během pečení kousky uzeneého masa nádherně rozvoní….

Suroviny:

270 g vody
50 g žitné chlebové mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
asi 200 g kysaného zelí
150 g uzeného bůčku
1/2 lžičky drceného kmínu
lžička soli
15 g čerstvého droždí
sádlo na vymazání pekáčku
mletý pepř

Na potření:
2-3 stroužky česneku
2 lžíce vody
3 lžíce oleje

.

Meteník z pekáčku

.

Postup:

Pekáček dobře vymažeme povoleným sádlem.
Ve vodě rozmícháme droždí, pak přidáme mouky, sůl, kmín a propláchnuté zelí. Umícháme těsto, které po kratším (20 mniut)  kynutí urovnáme do pekáčku. (Těsto je vlhké, lepí, urovnávám ho lžící.)

.

Meteník z pekáčku

.

Těsto posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a zapneme troubu – meteník předkynul při krájení bůčku a teď, než se trouba na 180-190°C nahřeje, většinou dokyne. Pokud ne, dopřejte mu před pečením ještě pár minut kynutí….

Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme – přibližně 35-40 minut.
Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.

.

Meteník z pekáčku

.

.

6 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, vypadá velice dobře. To těsto zřejmě do pekárny nedáváte, zaděláváte ho ručně, že?

  • Ahoj Ivo,
    máš nádherný železňáček, asi určitě po babičce, stejně jako já. Perfektně se v něm peče. A stejně perfektní určitě bude i meteník. Já bych jen dala asi menší vrstvu těsta.

    • Ahojky,
      ne, ten jsem si koupila právě proto, že je starý a mně se tyhle věci moc líbí. Doufám, že mě přežije 🙂

  • Ahoj Ivo, meteník jsem vyzkoušela a moc nám chutnal. Opět díky za super recept. Naďa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.