Meteník pochází ze Slovenska a snad každá rodina, ve které se peče, má trochu jiný (rodinný) recept.
Základem je vždy kynuté těsto s kysaným zelím, dochucené uzeným – buď zamíchaným přímo v těstě nebo je s ním meteník před pečením poházený po povrchu, kde se během pečení kousky uzeneého masa nádherně rozvoní….

Suroviny:

270 g vody
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
asi 200 g kysaného zelí
150-200 g uzeného bůčku
1 lžička drceného kmínu
lžička soli
15 g čerstvého droždí
sádlo na vymazání pekáčku
mletý pepř

Na potření:
3-4 stroužky česneku
2 lžíce vody
4 lžíce oleje

.

Meteník z pekáčku

.

Postup:

Pekáček dobře vymažeme povoleným sádlem.
Ve vodě rozmícháme droždí, pak přidáme mouky, sůl, kmín a propláchnuté, pokrájené zelí. Umícháme těsto, které ihned urovnáme do pekáčku. (Těsto je vlhké, lepí, urovnávám ho lžící.)

.

Meteník z pekáčku

.

Těsto posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a  meteník necháme dobře nakynout.

Vložíme do vyhřáté trouby (190-210°C) a upečeme – přibližně 40 minut, dočervena.
Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.

.

Meteník z pekáčku

.

.