Příjemně kypré bulky „minichlebíčky“ se žluťounkou střídou, vhodné třeba pro naše milované malé prcky. Ať už k namazání a obložení nebo jako příloha k zakousnutí. Brambory je dělají vláčnějšími, sýr dodá chuť a pečivo provoní. Bulky vydrží výborné a měkounké i druhý a třetí den po upečení.

Suroviny:

100 g vody
lžička cukru
50 g hrubě strouhaného sýra
200 g strouhaných vařených brambor
2 lžíce oleje
1,5 rovné lžičky soli
350-360 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
mák nebo kmín na posyp

Minichlebíčky pro trpaslíčky

Postup:

Ve vodě rozpustíme droždí s cukrem a pak vmícháme ostatní suroviny. Těsto kyne v míse necelou hodinu. Vykynuté ho na pomoučeném stole zlehka propracujeme, rozdělíme na 8 dílků a z každého uděláme bulku (pokud by bylo třeba, lehce přitom podsypáváme moukou).

Všechny bulky – minichlebíčky uložíme vykynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Vykynuté je navlhčíme vodou nebo rozšlehaným vejcem a sypneme mákem nebo kmínem (můžeme naříznout žiletkou nebo ostrým nožem) a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/17-20 min).