Moravský cibulář
Světlejší pšenično-žitný chleba voňavý smaženou cibulí, vhodný jako příloha ke guláši nebo na jakoukoliv grilovačku. Bude-li při grilování společnost větší, vytvarujte určitě dva menší bochníčky – dají se jíst i suché.

SUROVINY:

Rozkvas:
35-40 g žitného kvasu
200 g vody
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky

– zamícháme a necháme vykvasit (cca 12 hodin)

Dále:
100 g syrovátky (nebo vody)
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
větší špetka drceného kmínu
2 rovné lžičky soli (9-10 g)

Náplň:
lžíce sádla
2 cibule
špetka soli
mletý pepř

– cibuli nakrájíme a osmažíme na sádle. Lehce ji osolíme, opepříme a necháme vychladnout.

Moravský cibulář

POSTUP:

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Smaženou cibuli můžeme do těsta vmíchat také, bude v něm rovnoměrně rozptýlená. Ale můžeme ji prozatím nechat stranou a upéct chleba rolovaný, jako je na fotografii.

Uhnětené těsto necháme nakynout. Pak ho vyškrábneme na pomoučněný stůl a vytvarujeme ho.

Je-li cibule zamíchaná v těstě, uděláme bochník tak, jak jsme zvyklí a necháme ho nakynout v ošatce. Pokud ještě leží bokem, rozdělíme těsto na dvě části a z každé uděláme bulku. Obě pak rozválíme do nevelkých oválů, rozdělíme na ně smaženou cibuli se sádlem a rozetřeme je téměř po celé ploše těsta (kromě okrajů). Placky těsta svineme do rolády, okraje jim můžeme lehce seštípnout a zároveň podhrnout pod „prdelku“ bochníčku. Oba bochníčky dáme kynout rovnou na plech s pečícím papírem nebo fólií vedle sebe. Papír mezi nimi můžeme zdvihnout do výšky, aby se bochníčky neslepily a celý plech vsuneme kynout do igelitového pytle.

Nakynuté chleby postříkáme vodou, můžeme je podélně rozříznout žiletkou (při pečení se pak otevřou a celým bytem to zavoní) a dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/30-35 min).

 

 

 

 

5 komentářůLeave a comment

    • Dobrý večer, určitě, jen – pokud se nemýlím – je zákys hustější. Asi bude potřeba přidat pár lžic vody k tomu.
      Iva

  • Dobrý den, jak dlouho prosím orientačně necháme kynout v ošatce? A můžu nechat udělat těsto v pekárně?
    Děkuji Sabina

    • Dobrý den, cibuli jsem ze sádla vytáhla, ale nevymačkávala – ono ho tam není nějak moc, aby po těstě teklo. Kynutí Vám neporadím, každému kynout kváskové chleby jinak. Momentálně je horko, tak to pravděpodobně bude dost rychlé. Kynoucí chlebíky hlídejte, ať stihnete včas zapnout troubu. Pokud by hrozilo lehké překynutí, už je nenařezávejte, aby se opravdu nerozjely.
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.