Moravský cibulář
Světlejší pšenično-žitný chleba voňavý smaženou cibulí, vhodný jako příloha ke guláši nebo na jakoukoliv grilovačku. Bude-li při grilování společnost větší, vytvarujte určitě dva menší bochníčky – dají se jíst i suché.

SUROVINY:

Rozkvas:
35-40 g žitného kvasu
200 g vody
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky

– zamícháme a necháme vykvasit (cca 12 hodin)

Dále:
100 g syrovátky (nebo vody)
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
větší špetka drceného kmínu
2 rovné lžičky soli (9-10 g)

Náplň:
lžíce sádla
2 cibule
špetka soli
mletý pepř

– cibuli nakrájíme a osmažíme na sádle. Lehce ji osolíme, opepříme a necháme vychladnout.

Moravský cibulář

POSTUP:

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Smaženou cibuli můžeme do těsta vmíchat také, bude v něm rovnoměrně rozptýlená. Ale můžeme ji prozatím nechat stranou a upéct chleba rolovaný, jako je na fotografii.

Uhnětené těsto necháme nakynout. Pak ho vyškrábneme na pomoučněný stůl a vytvarujeme ho.

Je-li cibule zamíchaná v těstě, uděláme bochník tak, jak jsme zvyklí a necháme ho nakynout v ošatce. Pokud ještě leží bokem, rozdělíme těsto na dvě části a z každé uděláme bulku. Obě pak rozválíme do nevelkých oválů, rozdělíme na ně smaženou cibuli se sádlem a rozetřeme je téměř po celé ploše těsta (kromě okrajů). Placky těsta svineme do rolády, okraje jim můžeme lehce seštípnout a zároveň podhrnout pod „prdelku“ bochníčku. Oba bochníčky dáme kynout rovnou na plech s pečícím papírem nebo fólií vedle sebe. Papír mezi nimi můžeme zdvihnout do výšky, aby se bochníčky neslepily a celý plech vsuneme kynout do igelitového pytle.

Nakynuté chleby postříkáme vodou, můžeme je podélně rozříznout žiletkou (při pečení se pak otevřou a celým bytem to zavoní) a dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/30-35 min).

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.