Přestože je náplň nastavená kaší, nepoznáte to. Je úžasně chutná i voňavá. Velice ráda ji používám na koláče na plechu, které pak nakrájíme na řezy. I této šťavnaté náplni vděčí koláč za to, že je déle měkký, tolik nevysychá.
Suroviny:
200 g mletého máku
550 ml mléka
120 g hrubé krupice
50 g másla
100 g cukru
2 lžíce pikantní marmelády (rybízové, meruňkové, višňové)
1 vejce
1 lžička mleté skořice
strouhaná citronová kůra
Postup:
Mák s krupicí zalijeme mlékem, za stálého promíchávání přivedeme k varu a krátce provaříme.
Po odstavení z plotny a krátkém prochladnutí vmícháme zbytek surovin – vejce až nakonec. Citronovou kůru a skořici přidáme podle chuti.
Na plnění koláčů a buchet používáme náplň zcela vychladlou, abychom zbytečně nenahřívali těsto. Pokud trochu náplně zbude, dá se zamrazit a použít příště.
Ahoj Ivi, náplň je výborná, nikdy by mě nenapadlo ji nastavovat kaší, ale opravdu se to vůbec nepozná. Jen jsem vynechala marmeládu, to nemáme rády, zato jsem přidala trošku rumu :-)
Omlouvám se, nejsem anonym, ale Eva :-)
přidávám 2-3 lžíce pudinkového prášku a 1 bílek, mák je krásně „mazlavý“ a vláčný
Mák nastavený kaší mě naučila už moje babička, ovšem máslo, marmeláda a vejce tuto nádivku posunuly aspoň o dva levely. Je výborná!! ☺️