Tento recept dostala s tím, že podle něj usmažím langoše stejné, jako se prodávají na stáncích. Opravdu je to to nejjednodušší a zároveň – co se týká použitých surovin – i nejchudší těsto, ale langoše z něj jsou skutečně výborné.
Suroviny:
Těsto:
500-530 g vody
1 lžička cukru
1 kg hladké mouky
200 g jemně strouhaných vařených brambor
3 rovné lžičky soli
30 g čerstvého droždí
Na smažení:
olej
Na potření a posyp hotových langošů:
česnek
sůl
zakysaná smetana
kečup
strouhaný tvrdý sýr

Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 15 minut stát. Přidáme další suroviny a uhněteme těsto, které necháme 30-45 minut vykynout.
Pak těsto propracujeme a rozdělíme na dílky (cca 14-16 kusů). Po 10-15 minutách odpočinku těsta necháme v hlubší pánvi rozehřát vyšší vrstvu oleje. Každý kousek těsta v prstech roztáhneme do tenké placky a vložíme usmažit z obou stran do horkého oleje.
Hotové langoše odložíme na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk. Potřeme je kečupem nebo osolenou zakysanou smetanou s rozetřeným česnekem nebo jen směsí osolené vody a rozetřeného česneku. Na závěr je posypeme sýrem.
————————————————————-
Těsto při tvarování langošů můžete roztahovat v prstech nebo si naolejujte plochý talíř a prsty na něm těsto roztáhněte. Nelepí se ani k talíři, ani k olejem potřeným prstům.