Nejobyčejnější pečivo se sádlem

Občas se mě pečící kamarádky nebo známí ptají, které těsto bych poradila jako vhodné na nejobyčejnější rohlíky…bulky…raženky. Roky už tohle pečivo peču buď podle tohoto receptu na Sádlové rohlíky nebo malinko upraveného, popsaného níže.

Máslové rohlíky jsou také výborné, voňavé, ale poměrně rychle tuhnou. To pečivo se sádlem (nebo aspoň půl na půl sádlo – máslo) vydrží měkké déle. Sádlo přidávala do obyčejného pečiva už moje babička, která mi také u pečení mockrát opakovala, že je dobré míchat mouku hladkou s moukou polohrubou – ale té hladké dej vždy více! Tehdy jsem její rady nedokázala ocenit. Škoda, že jsem neposlouchala lépe, nemusela jsem o pár let později v pečení tolik tápat…

Suroviny:

260-270 g vody (nebo vody ředěné syrovátkou – třeba z jogrtu nebo kefíru)
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
rovná lžička cukru
10 g soli (2 rovné kávové lžičky)
50 g změklého sádla
15-18 g čerstvého droždí

Nejobyčejnější pečivo se sádlem

Postup:

Na kvásek rozpustíme v troše vody cukr a droždí, přimícháme 1-2 lžíce mouky (vše z odváženého, přichystaného množství) a v teple místnosti necháme asi 20 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme pružné těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout.

Vykynuté těsto na vále propracujeme a rozdělíme na 12 kousků. Zvykla jsem si kusy těsta odvažovat, aby měly téměř stejnou hmotnost, protože i pečivo je pak stejně veliké a nestane se, že by se jeden kousek připálil a jiný byl nedopečený. Z každého kousku uděláme bulku a po kratičkém odpočinku těsta z bulek zformujeme pečivo (rohlíky nebo raženky, kdo nemá čas tvarovat, nechá nakynout a upéct jen bulky). Všechny kusy uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme 30-40 minut nakynout, potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/8-12 minut).

—–

Sádlo je do těsta třeba přidat opravdu jen povolené, měkké. Pokud ho vezmete z lednice a budete ho rozehřívat, dejte pozor, aby nebylo horké a kvasnice nebo mouku nespařilo.

Kdo chce, může samozřejmě zadělat těsto na omládek (jako popisuji právě u Sádlových rohlíků) – pečivo bude ještě o trochu nadýchanější. Jen místo cukru použijte lžičku sladěnky nebo včelího medu a použijte max. 13-15 g čerstvého droždí.

Každá mouka saje maličko jinak. Jednou mi stačilo na zadělání jen 250 g vody, jindy se i těch 270 g tváří, že nebude stačit… Proto raději zpočátku dejte vody méně, vždy ji pak po kapkách můžete přidat.

 

 

            

5 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda můžů všechny suroviny dát do pekárny aniž bych dělala kvásek. Děkuji Martina

  • Dobrý den, paní Ivo,
    včera jsem je pekla, jsou skvělé:) , jako ostatně všechny Vaše recepty. Dělala jsem je v pekárně s omládkem a jelikož mi chybělo trošku hladké, dala jsem 100 g celozrnné špaldové. Díky moc za inspiraci. přeji pěkný den. S pozdravem Vlaďka

  • Dobrý den,
    Děkuji za vaše stránky, používám je často. Chtěla bych do receptu přidat přebytek kvásku, co mi zbývá po jeho “ lázeňské kůře“ 😊, ale nevím jaké množství kvásku můžu max. použít, abych recept nepokazila.

    • Dobrý den, Dano, moc Vám děkuji za krásnou pochvalu 🙂
      Odložený kvásek nesmí být starý (nedávala bych starší, než 5-6 dnů), je třeba počítat i s tím, že jím vnášíte do těsta mouku a vodu navíc. Do tohoto receptu bych zcela s klidem dala 50 g kvásku. Budete-li dávat více, je třeba už z receptu ubrat trochu vody, aby těsto nebylo řídké.

Napsat komentář: Iva Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.