Nivové věžičky

Opravdu hodně strarý recept.
Vlastně jsou to takoví dvojití sýroví šneci – z měkounkého těsta, vonící Nivou a máslem.

Suroviny:

250-280 g vody
lžička cukru
1,5 – 2 lžičky soli
15-18 g čerstvého droždí
60 g zcela změklého másla (sádla)
220 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky

Náplň:
75-100 g másla
150 g strouhané Nivy
– věe spolu dobře utřeme. Pro mužskou část rodiny můžeme přidat špetku pepře.

Postup:

Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Těsto. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 2 nestejné díly (3/4 a 1/4), každý vyválíme, potřeme utřenou náplní a zarolujeme.

Nakrájíme na stejný počet dílků (nejlépe 8 + 8).
Velké řezy jednou stranou omoučíme a položíme jí na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem. Lžící v každém uděláme mírný dolík, do něj vložíme malý řez a oba k sobě mírně přitiskneme. Necháme aspoň 30-40 minut kynout. Pak pomašlujeme celou věžičku vejcem a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě při asi 180°C.
Hotové věžičky ihned přendáme chladnout z plechu na mřížku.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.