Stále více lidí si ji peče na Vánoce a bere ji jako jeden z vánočních symbolů. Je úžasně voňavá máslem, na řezu hýří barvami rozinek a kandovaného ovoce a možná by si ji měl zkusit upéct aspoň jednou každý z nás. Někoho moc nenadchne, u jiného to bude naopak – třeba se k jejímu pečení rádi budete každoročně vracet.
První zmínky o tomto voňavém vánočním pečivu se objevují snad už ve 14. století, kdy se štoly pekly jako církevní postní jídlo.
Teprve o něco později papež zrušil zákaz másla pro štoly a pekaři a cukráři ho měli do tzv. Drážďanské štoly povoleno začít přidávat . Od té doby se z pečení vánoční štoly stala tradice a označení „Dresdner Stollen“ ochrannou známkou.
Každoročně se v saské metropoli Drážďanech pořádají Slavnosti Drážďanské vánoční štoly se slavnostním průvodem a největší štolou na světě, která je pak celá pokrájena a po kouscích prodána (zčásti i za charitativním účelem).

Osobně mám (s velkým úspěchem u rodiny) vyzkoušenu tuto máslovou štolu.

Ten z vás, kdo by ji chtěl zkusit a jakkoliv se leká omládku, nemá důvod. Omládek je jen druh kvásku s daným poměrem vody a mouky. Sladový výtažek, pokud ho koupíte, vám vydrží doma v chladu až do spotřebování a využijete ho ve spoustě receptů s omládkem.
Těsto je potřeba nechat opravdu dobře vykynout, díky většímu množství cukru a másla je těžší a kyne trochu pomaleji.
Také tvarování není těžké nebo složité. Stačí se podívat na fotky v receptu a určitě se vám to povede.

 

Vánoční štola

Tvar do bíla pocukrované štoly má připomínat novorozeně (Ježíška) zavinutého v plínce a štolu bychom měli nakrojit až o Štědrém večeru.
U nás tak dlouho ale nikdy nevydrží, máme ji rádi čerstvou, měkounkou. Ten, kdo má pevnější vůli, štolu dobře zabalí do alobalu a nechá ji asi 2 týdny odležet – vůně a chutě se v ní jak se patří rozleží.

A ten, kdo si netroufá na štolu kynutou, může vyzkoušet nějakou s kypřícím práškem místo droždí, třeba velmi známou štolu tvarohovou.

Přeji Vám všem nádherný advent, příjemné čekání na Ježíška a domov prostoupený nejen vůní vanilky, ale i láskou.