Preferment používám ráda, protože dodá pečivu trochu jinou, plnější, rozvinutější chuť. Kdo vyzkouší, pochopí.
Suroviny:
Na preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
1-2 g čerstvého droždí (z kostky)
– vše smícháme a zakryté necháme v teplé místnosti 10-12 h kvasit
Dále:
170 g vody
25 g oleje
2 rovné lžičky soli
lžička cukru
150 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
50 g žitné chlebové mouky
5-6 g čerstvého droždí
Postup:
10-12 h předem smícháme suroviny na preferment a necháme v teple kvasit.
K hotovému prefermentu přidáme zbytek surovin, vymícháme volnější těsto a necháme ho vykynout.
Vykynuté opatrně vykulíme pomocí stěrky na pomoučenou pracovní desku, navlhčenýma rukama těsto vytvarujeme do obdélníku o tloušťce asi 2-2,5 cm. Posypeme moukou, nožem rozkrojíme na 4 pásy a ty uložíme do bagetového plechu – můžeme je před uložením mírně zakroutit, jako když děláme tyčky. Nevypadají moc vzhledně, jsou pokroucené a hrbolaté, ale kynutím a později i pečením se krásně zakulatí….
Po vykynutí upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/20-25 min).
Tyto bagety jsou naprostoluxusní. Sice nemám tak krásně velké bubliny jako vy, ale to vůbec nevadí. Po vytažení z trouby jsme je potřela olivovým olejem s trochou solí:)
To jsem moc ráda, že se recept osvědčil! Díky za zprávu 🙂
Právě jsem je upekla jako základ pro bruschettu, jsou opravdu výborné.
Pfosím má se při pečení vkládat do trouby taky kastrůlek s vodou? Jako u rohlíků?
Ano, na prvních 5-7 minut pečení. Pak ho vyndejte z trouby ven. 😉
Nakonec jsem kastrůlek nedala, po vyndání z troby byly hodně tvrdé, tak jsem je přesunula na dřevěný val, potřela vodou a přikryla utěrkou. Krásně změkly, přitom zůstaly křupavé, uvnitř hebké. Celkově naprosto úžasné. Děkuji za vynikající recept.
Dobrý den. Lisované droždí – myšleno jako běžná kostka?
Děkuji!
Dobrý večer, ano 🙂