Preferment používám ráda, protože dodá pečivu trochu jinou, plnější, rozvinutější chuť. Kdo vyzkouší, pochopí.
Suroviny:
Na preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
1-2 g čerstvého droždí (z kostky)
– vše smícháme a zakryté necháme v teplé místnosti 10-12 h kvasit
Dále:
170 g vody
25 g oleje
2 rovné lžičky soli
lžička cukru
150 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
50 g žitné chlebové mouky
5-6 g čerstvého droždí
Postup:
10-12 h předem smícháme suroviny na preferment a necháme v teple kvasit.
K hotovému prefermentu přidáme zbytek surovin, vymícháme volnější těsto a necháme ho vykynout.
Vykynuté opatrně vykulíme pomocí stěrky na pomoučenou pracovní desku, navlhčenýma rukama těsto vytvarujeme do obdélníku o tloušťce asi 2-2,5 cm. Posypeme moukou, nožem rozkrojíme na 4 pásy a ty uložíme do bagetového plechu – můžeme je před uložením mírně zakroutit, jako když děláme tyčky. Nevypadají moc vzhledně, jsou pokroucené a hrbolaté, ale kynutím a později i pečením se krásně zakulatí….
Po vykynutí upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/20-25 min).
Tyto bagety jsou naprostoluxusní. Sice nemám tak krásně velké bubliny jako vy, ale to vůbec nevadí. Po vytažení z trouby jsme je potřela olivovým olejem s trochou solí:)
To jsem moc ráda, že se recept osvědčil! Díky za zprávu :-)
Právě jsem je upekla jako základ pro bruschettu, jsou opravdu výborné.
Pfosím má se při pečení vkládat do trouby taky kastrůlek s vodou? Jako u rohlíků?
Ano, na prvních 5-7 minut pečení. Pak ho vyndejte z trouby ven. ;-)
Nakonec jsem kastrůlek nedala, po vyndání z troby byly hodně tvrdé, tak jsem je přesunula na dřevěný val, potřela vodou a přikryla utěrkou. Krásně změkly, přitom zůstaly křupavé, uvnitř hebké. Celkově naprosto úžasné. Děkuji za vynikající recept.
Dobrý den. Lisované droždí – myšleno jako běžná kostka?
Děkuji!
Dobrý večer, ano :-)
Dobrý den, při zadělávání těsta po cca 12 hodinach po prefermentu se zbyle kvasnice do ostatnich surovin jen nadrobi, nebo se nechaji klasicky vzejit ve vlazen tekutině? Aktuálně mám pripraveno na moravské kolače – tekutina je mleko.. Děkuji
Dobrý den, ano, jen nadrobí nebo rozpustí v další tekutině, která k prefermentu přijde. Mléko je trochu hustší než voda, možná ho bude potřeba maličko přilít.
Iva
Naprosto úžasné dnes jsem je dělala…vůbec jsem toto neznala. Děkuji
To mě moc těší – preferment úžasně zlepší každé těsto!