Staré, známé rohlíky, tak, jak je všichni známe. Omládek tu zafunguje místo zlepšujících přípravků, které přidávají do těsta v pekárnách. Rohlíky jsou výborné a dobré i druhý den po upečení.

Suroviny:

Omládek:
100 g vlažné vody
lžičku sladěnky (nebo včelího medu)
10 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky

Dále:
5 g cukru
140 g vody
asi 1,5 lžičky soli
355 g hladké mouky
25 g tuku (obyčejný olej)

.

Obyčejné, české klasické rohlíky
-lehounké, jako nafouknuté-

.

Postup:

suroviny na omládek dobře promícháme a zakryté proti osychání necháme hodinu kynout.
K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme  před tvarováním asi hodinu vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dílky a podle FOTOPOSTUPU uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých).

Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/8-10 minut) s kastrůlkem vody na dně – kvůli tvorbě páry, ve které rohlíky lépe nakynou.

.

.