Chleby v pekárně už peču poměrně málo, mnohem víc nám chutnají ty z trouby s nahořklou, křupavou kůrkou.
Občas ale v pekárně upéct musím (a pořád ji mám velice ráda, v kuchyni má své pevné místo) a pak se snažím o změnu.

Tak mi padla do očí sklenka s mákem, který čekal na pomletí do náplně buchet. V chlebové střídě vypadá mák hodně efektně a navíc i trochu chroupe v zubech. Doplnilo ho menší množství příjemně hnědých otrub a zbytek už byla víceméně klasika :-)

Chleba je velice vysoký, lehounký, pórovitý a pružný – na řezu tečkovaný nahnědlými otrubami a modrým mákem.

Suroviny:

120 g podmáslí
250-270 g vody
120 g žitné chlebové mouky
120 g hladké mouky
240 g pšeničné chlebové mouky
20 g celého máku
20 g pšeničných otrub
lžíce oleje
2 lžičky soli
trocha kmínu
9 g droždí
50-80 g žitného kvásku

Obyčejný chleba s mákem a otrubami

Postup:

Všechny suroviny dáme do pekárny (nejprve tekuté, pak sypké, kvásek a droždí až nahoru na mouku) a použijerme program Základní nebo Celozrnný – déle kyne i peče.

Obyčejný chleba s mákem a otrubami

Po upečení chleba vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

Obyčejný chleba s mákem a otrubami