Obyčejný chleba

Když jsem před 10 lety s pečením začínala, byl to právě tento chleba, který jsem pekla několikrát týdně. V zásobování chlebem jsme tím byli zcela soběstační.

Suroviny na 2 chleby:

Dvoudenní kvásek – zde
200 g teplé vody
3 lžičky drceného kmínu
4 rovné lžičky soli
asi 0,8-1 kg hladké mouky

 

Obyčejný chleba

Postup:

Všechny suroviny spolu dobře vymísíme a těsto necháme vykynout. Pak znovu propracujeme, uděláme 2 bochníky, necháme vykynout na plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
(Pekla jsem asi 40-50 min na 200°C. )

 

Obyčejný chleba

Chleby nechávám kynout na jednom plechu vedle sebe a taky je najednou peču.

Množství hladké mouky jsem v tomto receptu při zadělávání těsta nikdy přesně nevážila. Byly to naše první chleby, pekla jsem je několikrát týdně, moc nám chutnaly.
Dnes bych určitě velkou část hladké mouky nahradila moukou chlebovou nebo menší část moukou celozrnnou. Pokud to budete zkoušet, je třeba počítat, že těsto bude potřebovat větší množství vody (než udaných 200 g).

 

Obyčejný chleba

 

 

Obyčejný chleba

14 komentářůLeave a comment

  • Ivanko, toto bude první recept, který z Tvých krásných nových stránek vyzkouším 🙂 a začnu hned dnes 🙂

  • Dobrý den, paní Ivo,
    poraďte mi, prosím, jak dlouho má chléb kynout na plechu, než ho dám péct do trouby? Už jsem ho zkoušela 2x a vždycky byl takový dost hutný, jakoby nedokynutý. Mám dojem, že asi nepoznám, kdy je těsto správně nakynuté, ani málo, ani moc.
    Děkuji
    Lenka

    • Dobrý den, Lenko,
      máte dobře vykynuté už těsto před tvarováním bochníku? Mělo by v míse téměř zdvojnásobit objem. Pak ho vyndáte na stůl, propracujete (těsto zmenší objem), vytvarujete bochník a ten necháte v ošatce nebo přímo na plechu znovu kynout – třeba i 50-60 minut…záleží na okolní teplotě a nemělo by to být někde v průvanu 😉
      Stačí tahle nformace?
      Iva

  • Děkuji moc za odpověď, zkusím nechat těsto ještě déle kynout před i po tvarování bochníku.
    Lenka

  • Dobrý den, chtěla bych váš chlebík vyzkoušet, ale nevím jestli je myšleno do ingredienci přidat asi celý Dvoudenní kvásek, pochopila jsem to správně. Děkuji 🙂

      • Děkuji, už ho mám, chladí se mi na kuchyňské lince. Vypadá skvěle 🙂 Už se na něj těšíme 🙂 Děkuji

  • Dobrý den, chválím recepty, spousta je už vyzkoušených a chci se zeptat, zda mohu ten dvoudenní kvásek s ostatními surovinami dát do pekárny na vymísení, samozřejmě v polovičním množství. Děkuji

    • Dobrý večer,
      děkuji 🙂 Určitě ho můžete zadělat v pekárně. Ať se Vám povede!

  • Dobrý den, jakou chlebovou moukou byste prosím nahradila tu hladkou? Žitnou chlebovou? S pečením začínám. Děkuji, Veronika

    • Dobrý den, nene, žitná už je v kvásku. Spíš dejte pšeničnou chlebovou 😉
      Iva

          • Ještě prosím dotaz, založila jsem si dvoudenní kvásek, ale bohužel byla mísa malá, tak jsem ho opatrně přelila do větší…je stále plný bublin, ale už není tak naběhlý…vadí to nebo mám nachystat nový?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.