Jeden z mála receptů, které jsem si nedala dohromady, ale dostala od kamarádky. Koláčky jasou opravdu moc dobré, hlavně v den, kdy se upečou – jsou žravé (jak prohlásila rodina).
Suroviny:
250 ml mléka
200 ml oleje
2 žloutky
špetka soli
500 g polohrubé mouky
plná lžíce cukru
30 g droždí
Náplň:
250 g tvarohu
1 vejce, cukr
trocha pudinku Creme Ole
rozinky
strouhaná citrónová kůra
Na potření:
rozpuštěné máslo
rum
cukr moučka
Postup:
těsto nechávám pekárnou jen umíchat, pak ho vyndám a nechám kynout v míse.
Suroviny na těsto dám do pekárny v pořadí tekuté – sypké a použiji program Koláč (bez kynutí) nebo ho na program Těsto nechám jen umíchat, pak vypnu a těsto si přendám do mísy, kde vykyne.
Po vykynutí odkrajujeme malé kousky těsta, v ruce uděláme placičku, naplníme tvarohem a zabalíme. Na plech ukládáme spojem dolů. Po vykynutí koláčky upečeme ve vyhřáté troubě (asi 180°C/přibližně 15 min – koláčky by měly být dorůžova, ne příliš vypečené).
Ještě horké je pomašluji máslem s rumem a obalím v moučkovém cukru.
Nejchutnější jsou čerstvé.
Koláčky se snažím dělávat co nejmenší, nádherně vypadají a hodí se třeba i na oslavu.
Koláčky jsem pekla kamarádce na svatbu,chtěla povidlové .Můžu říct ,že byly skutečně moc dobré .S těstem se dobře pracovalo.Určitě jsem nepekla naposledy.
Kolacky jsou jak pericko,a jednoduche.Jeden plech jsem delala malinke,vyslo 25 kousku a druhy plech vetsi a tech bylo 15.
Diky za skvely recept.
Jsme ráda, Zdenko, že se Vám tak dařilo :-) Děkuji za milou zprávu!
Zdravím, můžu se zeptat proč jen na program těsto umichat a nechat kynout v míse? Co by ses talo, kdyby kynulo v pekárně?
Dobrý den, nestalo by se nic :-) jen je těsto volnější a z pekárny se nám hůř vytahuje. Tak proto.
Iva
Chtěla jsem upéct něco jednoduchého ke kávě a našla Vaše olejové koláčky. Zkusila jsem je bez náplně, pouze potřené máslem s rumem, obalené v moučkovém cukru a musím říct, že jsou úžasné!
To mám radost, Lenko! :-)
Iva