Ovocný koláč jako od babičky…
Příjemně měkké a tvárné těsto tvoří podklad pro tvarohovou náplň s ovocem a máslovou drobenkou. I zde, v tomto receptu by se dala použít nastavená tvarohová náplň ZDE. Dá trochu více práce než ta klasická, ale ušetříte jednu kostku tvarohu a koláč bude i tak vynikající.

Suroviny:

Těsto:
180 g vody
150 ml oleje
200 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
50 g cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
špetka soli
15-21 g čerstvého droždí

Náplň:
500 g měkkého tvarohu (z kostky)
4-5 lžic cukru
1 vejce
strouhaná citronová kůra
mléko podle potřeby
Oba tvarohy utřeme s vejcem a cukrem, je-li třeba, lehce zředíme mlékem a vmícháme citronovou kůru

Na posyp:
miska ostružin (malin, vypeckovaných višní, na kousky krájených meruněk apod.)

Drobenka:
80 g cukru krupice
80 g másla
160 g polohrubé mouky

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 2 lžíce mouky (vše z připravených, odvážených surovin) a kvásek necháme 15 minut pracovat.

K hotovému přidáme všechny ostatní suroviny a dobře uhněteme hladké měkké těsto, které bude asi 45-60 minut kynout. Vykynuté zlehka propracujeme a menším válečkem rozválíme na velký plech, vyložený pečícím papírem.

Po 10 minutách kynutí potřeme těsto tvarohovou náplní, hustě posypeme ostružinami a nakonec drobenkou. Koláč necháme asi 20-30 minut vykynout a pak upečeme v předehřáté troubě (180-190°C/35-40 minut).

——————————-

Použijete-li místo ostružin půlené nebo krájené švestky (či plátky jablek), můžete koláč dochutit drobenkou skořicovou

2 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den, mám otázku zda možno použít třeba v zimě zavařené ovoce? Děkuji Martina

    • Dobrý den, Martino,
      určitě ano, ovoce sedí na tvarohu, tak může být i zavařené 🙂
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.