Tuto pomazánku nám kdysi na chleba chystávala maminka. Proč se jmenuje zrovna opičí, opravdu nevím. Možná proto, že se „opičí“ a napodobuje sádlo podpečínkové? Ať je to jak chce, jisté je jedno. Tato jednoduchá pomazánka provoní celou domácnost, má vynikající chuť, a je silně návyková!

Suroviny na opičí sádlo

  • vepřové sádlo (domácí, kostka, vanička – je to jedno)
  • drcený kmín
  • česnek
  • sůl
Opičí sádlo
Opičí sádlo

Postup

Sádlo rozehřejeme ve vyšším hrníčku (jako bychom na něm něco chtěli smažit), vsypeme kmín a vypneme.
Po chvíli opatrně vmícháme rozetřený česnek podle chuti – pokud je sádlo rozehřáté hodně, po přidání česneku pění a má snahu utéct z hrníčku (proto si dejte pozor na možné popálení). Podle chuti osolíme a necháme vychladnout.

Mažeme na čerstvý chleba – chutná to opravdu jako sádlo podpečínkové.