Je doba ořechů – neschovávejte je jen na vánoční pečení, zkuste upéct něco sladkého, voňavého třeba právě ořechy a vanilkou!
Suroviny:
na omládek:
100 g vlažné vody
18-20 g droždí
necelá lžička sladěnky
120 g hladké mouky
– vše dobře promícháme a zakryté necháme v teple místnosti hodinu kynout
Dále:
90 g vody
100 g zcela povoleného másla
80 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
350 g hladké mouky
náplň:
trochu másla na potření
mleté ořechy
vanilkový cukr
Postup:
k vykynutému omládku přidáme zbytek surovin na těsto a vymísíme ho dohladka. V teple místnosti necháme těsto vbykynout asi 1-1,5 hodiny, během té doby ho asi 2x prohněteme.
Z vykynutého těsta vyválíme tenčí plát, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme ořechy a vanilkovým cukrem a kdo má rád, může třeba i trochou perníkového koření.
Zavineme v pevnou roládu a nakrájíme na trojúhelníky s maličko širší špičkou. Pak švýcarky promáčkneme tenčí omoučenou rukojetí vařečky, necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme (180-190°C/asi 20 minut – netřeba péct do vypečení kůrky).
Tedy Ivo, měla byste vyučovat vědu o mouce na Karlově Universitě! Švýcarky jsou lehoučké, ne moc sladké, s těstem se také moc dobře pracuje. Fotku dávám na FB a srdečně Vás zdravím. Zdá se, že jsem se ve Vaší Pekárnománii opravdu našla.
To jsem moc ráda – a fotku máte úžasnou! :-)
Dnes jsem upekla a jsou opravdu super
Vyskúšala som ďalší recept a opäť ma potešil. Tieto orechové švýcarky sú výborné, upiekla som z dvojitej dávky, vďaka za recept, teším sa, hľadám, ktorý ďalší vyskúšam.
Výborný recept, už je pecu pravidelně 👌