Nejlepší recept na ořechy v karamelu co znám. Dala mi ho kdysi kamarádka Maruška a já jsem jí moc vděčná.
Od té doby už jsem ořechy karamelizovala mnohokrát, nejvíc se jich u nás sní v období vánočních svátků. Rodina, která je miluje, návštěvy, které je odmítají, protože přeci hubnou, ale pak se téměř pohádají o ten poslední oříšek na talíři….zkuste je udělat a pochopíte!

 

Suroviny:

200 g směsi ořechů
(měli jsme mandle a lískové ořechy)
150 g krystalového cukru
50 ml vody
lžička skořice nebo perníkového koření

 

Ořechy v karamelu

 

Postup:

Ořechy promícháme s cukrem a vodou a vše vložíme ve vhodné nádobě do mikrovlnky nastavené na plný výkon, přibližně na 6 minut. Během mikrovlnění směs párkrát promícháme. V půli mikrovlnění přidáme skořici a kdo si troufne (má rád), tak perníkové koření.orechy-v-karamelu.jpg

Celou směs pak vyklopíme na pánvičku a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Mícháme velmi pečlivě, cukr se začne tavit v karamel a nabalovat na ořechy.

 

Ořechy v karamelu

Hotové vysypeme na plech (podnos) s pečící fólií nebo papírem, ořechy aspoň trochu oddělíme od sebe a necháme vystydnout.

Potom už jen odháníme mlsnou rodinu, aby nám něco zbylo i na druhý den.

 

Ořechy v karamelu

 

 

Jak píšu – měli jsme mandle a lískové ořechy, ale později jsem do směsi zkusila přidat i ořechy vlašské – jsou měkčí než ostatní ořechy.
Také mám vyzkoušeno místo koření dát jen vanilkový cukr – ořechy se vanilkou rozvoní až v puse, ale zato velice příjemně.