Ovesné kváskové dalamánky

Dalamánky jsou lehounké, fantasticky křupavé, s většími oky, výborné i druhý den.

Suroviny:

20 g pravidelně živeného kvásku
80 g žitné chlebové mouky
80 g vody
– smícháme v misce kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté (proti osychání a prachu) necháme pracovat 10-12 h v pokojové teplotě.

Dále:
200 g vody
30 g oleje
lžička cukru
40 g ovesných vloček
1,5 rovné lžičky soli
360-380 g hladké mouky
velká špetka drceného kmínu (kdo má rád)

 

 

Ovesné kváskové dalamánky

Postup: 

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, které necháme kynout (2-3h).
Pak lehce propracujeme, uděláme delší veku, omoučíme ji a nakrájíme na 8 kousků.
Tyto dalamánky už necháme kynout na plechu s pečící fólií nebo papírem (1-1,5h) a upečeme ve vyhřáté troubě (250-260°C/asi 15min).

 

Ovesné kváskové dalamánky

 

 

 

 

15 komentářůNapsat komentář

  • Dobrý den Ivi ,dnes jsem upekla tyto dalamánky a jsou opravdu skvělé,přesně jak píšete,křupavé nadýchané.Určitě jsem je nepekla naposledy.Ale mám na vás jeden dotaz.Chleba peču dle vašich receptů už dlouho,už hodně receptů mám vyzkoušených.Nejraději peču z hydratovaného těsta.jsou to vynikající chleby.Ale rohlíky,bagety,bulky atd.v tom jsem začátečník.Chci se zeptat některé pečivo potíráte vodou, a některé ne ,Jaký je v tom pak rozdíl.

    • Dobrý večer,
      děkuji za milý komentář a pochvalu 🙂
      Dříve jsem menší pečivo potírala jen rozšlehaným vejcem, občas jím potřu i teď – velmi dobře chytají barvu a jsou jako lakované. Pokud pečivo nepotřu ani vodou, můžu ho vodou z rozprašovače postřkat nebo do rozpáleného druhého plechu na dně trouby chrstnout trochu horké vody, která udělá v troubě páru….pečivo by se mělo péct ve vlhkém prostředí nebo mít předem navlhčený povrch, aby se nezapeklo a mohlo se dobře rozpínat.

  • Moc děkuji za tento úžasný recept. Před třemi dny jsem je zkoušela a můj muž mi řekl, že dalamánky můžu dělat častěji. Takže druhý den jsem je připravovala rovnou z dvojité dávky! Recept a postup sedí do puntíku. Ostatně jako plno jiných receptů, které jsem podle tebe vyzkoušela. Ať se ti daří a pečení zdar!

  • Dobrý den, ráda bych zkusila dalamanky podle vašeho receptu a mám dotaz, po vytvarování bulek se mají narezavat nebo ne? Děkuji moc

  • Zdravím Iva, chcela by som vyskúšať upiecť tieto dalamánky, ale mám otázku, ovsené vločky treba pomlieť na múku? Ďakujem. Alena

Napsat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zobrazena. Pole označená * je nutné vyplnit.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.