Dalamánky jsou lehounké, fantasticky křupavé, s většími oky, výborné i druhý den.

Suroviny:

20 g pravidelně živeného kvásku
80 g žitné chlebové mouky
80 g vody
– smícháme v misce kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté (proti osychání a prachu) necháme pracovat 10-12 h v pokojové teplotě.

Dále:
200 g vody
30 g oleje
lžička cukru
40 g ovesných vloček
1,5 rovné lžičky soli
360-380 g hladké mouky
velká špetka drceného kmínu (kdo má rád)

 

 

Ovesné kváskové dalamánky

Postup: 

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, které necháme kynout (2-3h).
Pak lehce propracujeme, uděláme delší veku, omoučíme ji a nakrájíme na 8 kousků.
Tyto dalamánky už necháme kynout na plechu s pečící fólií nebo papírem (1-1,5h) a upečeme ve vyhřáté troubě (250-260°C/asi 15min).

 

Ovesné kváskové dalamánky

 

 

 

 

27 Comments

  • Posted 9.1.2018 18:18 od Zdenka 0Likes

    Dobrý den Ivi ,dnes jsem upekla tyto dalamánky a jsou opravdu skvělé,přesně jak píšete,křupavé nadýchané.Určitě jsem je nepekla naposledy.Ale mám na vás jeden dotaz.Chleba peču dle vašich receptů už dlouho,už hodně receptů mám vyzkoušených.Nejraději peču z hydratovaného těsta.jsou to vynikající chleby.Ale rohlíky,bagety,bulky atd.v tom jsem začátečník.Chci se zeptat některé pečivo potíráte vodou, a některé ne ,Jaký je v tom pak rozdíl.

    • Posted 9.1.2018 20:34 od Iva 0Likes

      Dobrý večer,
      děkuji za milý komentář a pochvalu 🙂
      Dříve jsem menší pečivo potírala jen rozšlehaným vejcem, občas jím potřu i teď – velmi dobře chytají barvu a jsou jako lakované. Pokud pečivo nepotřu ani vodou, můžu ho vodou z rozprašovače postřkat nebo do rozpáleného druhého plechu na dně trouby chrstnout trochu horké vody, která udělá v troubě páru….pečivo by se mělo péct ve vlhkém prostředí nebo mít předem navlhčený povrch, aby se nezapeklo a mohlo se dobře rozpínat.

  • Posted 11.1.2018 0:13 od Zdenka 0Likes

    Děkuji! Těším se na další pečení s vašimi recepty.

  • Posted 11.3.2018 18:46 od Kačí 0Likes

    Moc děkuji za tento úžasný recept. Před třemi dny jsem je zkoušela a můj muž mi řekl, že dalamánky můžu dělat častěji. Takže druhý den jsem je připravovala rovnou z dvojité dávky! Recept a postup sedí do puntíku. Ostatně jako plno jiných receptů, které jsem podle tebe vyzkoušela. Ať se ti daří a pečení zdar!

  • Posted 27.3.2018 20:37 od Veronika 0Likes

    Dobrý den, ráda bych zkusila dalamanky podle vašeho receptu a mám dotaz, po vytvarování bulek se mají narezavat nebo ne? Děkuji moc

    • Posted 27.3.2018 20:58 od Iva 0Likes

      Dobrý večer, naříznout můžete, ale nemusíte. Myslím si, že pokud nenaříznete, nic se nestane 🙂

      • Posted 27.3.2018 22:08 od Veronika 0Likes

        Děkuji moc za rychlou odpověď, pokud budu narezavat,tak před kynutim nebo už vykynute? Děkuji

        • Posted 28.3.2018 9:32 od Iva 0Likes

          Zkuste je nejprve naříznout těsně před pečením 😉

  • Posted 22.5.2018 10:40 od Anonym 0Likes

    výborný recept jiné už nepeču díky Ivča

  • Posted 30.5.2018 18:55 od Alena 0Likes

    Zdravím Iva, chcela by som vyskúšať upiecť tieto dalamánky, ale mám otázku, ovsené vločky treba pomlieť na múku? Ďakujem. Alena

    • Posted 31.5.2018 9:16 od Iva 0Likes

      Dobrý den, nene, vločky se dávají celé! Kdybych je mlela, neopomenu to napsat 😉
      Iva

  • Posted 7.6.2018 17:26 od Adejanka 0Likes

    Dnes som ich vyskúšala. Sú vynikajúce.

  • Posted 11.7.2018 7:52 od Dana 0Likes

    Akú hladkú múku ste do receptu použili? Určite vyskúšam, vyzerajú super. Ďakujem.

  • Posted 28.10.2018 19:15 od Monika 0Likes

    Ahoj, zaujal ma tento recept, ale mam 2 dotazy:
    1) ak chcem vlocky nahradit ovsenou cz mukou, mam dat tiez 40g? Ci aky by bol pomer?
    2) cesto bo zamieseni nepotrebuje kysnut 2-3h a po vytvarovani dalsie 2-3h? Doteraz som tak robila pecivo…

    • Posted 29.10.2018 10:10 od Iva 0Likes

      Ahoj,
      myslím si, že s ovesnou moukou místo vloček by to mělo být v pohodě – ale nezkoušela jsem.
      A těsto kyne 2-3 hodiny a dalamánky pak 1-1,5 hod. – píšu v receptu.
      Iva

  • Posted 17.12.2018 19:22 od Vraťka 0Likes

    Dobrý den, myslíte, že mohu nechat dalamánky nechat kynout na plechu ve spíži, kde je cca 9-10C a upéci až ráno? Jinak recept prima, dala jsem mouku žitnou celozrnnou a 80g pšen. celozrnné, zbytek hladká mouka.

    • Posted 17.12.2018 20:22 od Iva 0Likes

      Dobrý večer, ta teplota se mi zdá dost vysoká na tak dlouhé kynutí (v lednici bývá něco kolem 4 °C). Ale s určitostí to nevím, nezkoušela jsem.

  • Posted 10.10.2019 19:22 od Lucie 0Likes

    Je možné nahradit zcela nebo aspoň zčásti hladkou mouku za špaldovou?

  • Posted 10.5.2020 18:20 od Jana 0Likes

    Perfektní, moc nám chutnaly.

  • Posted 10.6.2020 10:12 od Anonym 0Likes

    Fantazie…. Skvělý recept. Jiné už nepeču. Díky.

    • Posted 9.5.2021 14:00 od Anicka 0Likes

      Dobrý den; kde dělám chybu- v troubě se krásné nafouknou a spadnou; vůbec nejsou tak pobřežní jako ty Vaše .

  • Posted 9.5.2021 14:01 od Anonym 0Likes

    Porezni, vzdusne

  • Posted 9.5.2021 17:32 od Anna 0Likes

    To si nemyslím, dodržují Vaše časy; v pátek kynuly dvě a půl hodiny a zformované potom Hodinu a půl, jinak chuť je výborná, ale ta “ nadychanost” se mi nedaří …

Přidejte komentář