Dalamánky jsou lehounké, fantasticky křupavé, s většími oky, výborné i druhý den.

Suroviny:

20 g pravidelně živeného kvásku
80 g žitné chlebové mouky
80 g vody
– smícháme v misce kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté (proti osychání a prachu) necháme pracovat 10-12 h v pokojové teplotě.

Dále:
200 g vody
30 g oleje
lžička cukru
40 g ovesných vloček
1,5 rovné lžičky soli
360-380 g pšeničné mouky chlebové
velká špetka drceného kmínu (kdo má rád)

 

 

Ovesné kváskové dalamánky

Postup: 

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, které necháme kynout (2-3h).
Pak lehce propracujeme, uděláme delší veku, omoučíme ji a nakrájíme na 8 kousků.
Tyto dalamánky už necháme kynout na plechu s pečící fólií nebo papírem (1-1,5h) a upečeme ve vyhřáté troubě (250-260°C/asi 15min).

 

Ovesné kváskové dalamánky