Dalamánky jsou lehounké, fantasticky křupavé, s většími oky, výborné i druhý den.
Suroviny:
20 g pravidelně živeného kvásku
80 g žitné chlebové mouky
80 g vody
– smícháme v misce kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté (proti osychání a prachu) necháme pracovat 10-12 h v pokojové teplotě.
Dále:
200 g vody
30 g oleje
lžička cukru
40 g ovesných vloček
1,5 rovné lžičky soli
360-380 g pšeničné mouky chlebové
velká špetka drceného kmínu (kdo má rád)
Postup:
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, které necháme kynout (2-3h).
Pak lehce propracujeme, uděláme delší veku, omoučíme ji a nakrájíme na 8 kousků.
Tyto dalamánky už necháme kynout na plechu s pečící fólií nebo papírem (1-1,5h) a upečeme ve vyhřáté troubě (250-260°C/asi 15min).
Dobrý den Ivi ,dnes jsem upekla tyto dalamánky a jsou opravdu skvělé,přesně jak píšete,křupavé nadýchané.Určitě jsem je nepekla naposledy.Ale mám na vás jeden dotaz.Chleba peču dle vašich receptů už dlouho,už hodně receptů mám vyzkoušených.Nejraději peču z hydratovaného těsta.jsou to vynikající chleby.Ale rohlíky,bagety,bulky atd.v tom jsem začátečník.Chci se zeptat některé pečivo potíráte vodou, a některé ne ,Jaký je v tom pak rozdíl.
Dobrý večer,
děkuji za milý komentář a pochvalu :-)
Dříve jsem menší pečivo potírala jen rozšlehaným vejcem, občas jím potřu i teď – velmi dobře chytají barvu a jsou jako lakované. Pokud pečivo nepotřu ani vodou, můžu ho vodou z rozprašovače postřkat nebo do rozpáleného druhého plechu na dně trouby chrstnout trochu horké vody, která udělá v troubě páru….pečivo by se mělo péct ve vlhkém prostředí nebo mít předem navlhčený povrch, aby se nezapeklo a mohlo se dobře rozpínat.
Děkuji! Těším se na další pečení s vašimi recepty.
Moc děkuji za tento úžasný recept. Před třemi dny jsem je zkoušela a můj muž mi řekl, že dalamánky můžu dělat častěji. Takže druhý den jsem je připravovala rovnou z dvojité dávky! Recept a postup sedí do puntíku. Ostatně jako plno jiných receptů, které jsem podle tebe vyzkoušela. Ať se ti daří a pečení zdar!
Díky, to mě moc těší! :-)
Dobrý den, ráda bych zkusila dalamanky podle vašeho receptu a mám dotaz, po vytvarování bulek se mají narezavat nebo ne? Děkuji moc
Dobrý večer, naříznout můžete, ale nemusíte. Myslím si, že pokud nenaříznete, nic se nestane :-)
Děkuji moc za rychlou odpověď, pokud budu narezavat,tak před kynutim nebo už vykynute? Děkuji
Zkuste je nejprve naříznout těsně před pečením ;-)
výborný recept jiné už nepeču díky Ivča
Zdravím Iva, chcela by som vyskúšať upiecť tieto dalamánky, ale mám otázku, ovsené vločky treba pomlieť na múku? Ďakujem. Alena
Dobrý den, nene, vločky se dávají celé! Kdybych je mlela, neopomenu to napsat ;-)
Iva
Dnes som ich vyskúšala. Sú vynikajúce.
Akú hladkú múku ste do receptu použili? Určite vyskúšam, vyzerajú super. Ďakujem.
Zcela obyčejnou klasiku.
Ahoj, zaujal ma tento recept, ale mam 2 dotazy:
1) ak chcem vlocky nahradit ovsenou cz mukou, mam dat tiez 40g? Ci aky by bol pomer?
2) cesto bo zamieseni nepotrebuje kysnut 2-3h a po vytvarovani dalsie 2-3h? Doteraz som tak robila pecivo…
Ahoj,
myslím si, že s ovesnou moukou místo vloček by to mělo být v pohodě – ale nezkoušela jsem.
A těsto kyne 2-3 hodiny a dalamánky pak 1-1,5 hod. – píšu v receptu.
Iva
Dobrý den, myslíte, že mohu nechat dalamánky nechat kynout na plechu ve spíži, kde je cca 9-10C a upéci až ráno? Jinak recept prima, dala jsem mouku žitnou celozrnnou a 80g pšen. celozrnné, zbytek hladká mouka.
Dobrý večer, ta teplota se mi zdá dost vysoká na tak dlouhé kynutí (v lednici bývá něco kolem 4 °C). Ale s určitostí to nevím, nezkoušela jsem.
Je možné nahradit zcela nebo aspoň zčásti hladkou mouku za špaldovou?
Určitě můžete.
Perfektní, moc nám chutnaly.
Fantazie…. Skvělý recept. Jiné už nepeču. Díky.
Dobrý den; kde dělám chybu- v troubě se krásné nafouknou a spadnou; vůbec nejsou tak pobřežní jako ty Vaše .
Dobrý den, nejsou před pečením překynuté?
Porezni, vzdusne
To si nemyslím, dodržují Vaše časy; v pátek kynuly dvě a půl hodiny a zformované potom Hodinu a půl, jinak chuť je výborná, ale ta “ nadychanost” se mi nedaří …
Dobrý den, chci se zeptat, zda by se dala nahradit hladká mouka celozrnnou, případně kolik asi přidat vody? Jakou má mít těsto konzistenci, je lepivé? Děkuji za radu.
Dobrý den, asi ano, dala, ale zkusila bych nahradit nejdříve jen 50 %. Na 100 g celozrnné je nutné přidat o 15-20 g vody navíc.
Báječný recept, dalamanky nadýchané, jako peříčko, děkuji moc