Na zahraničních webech jsem tento kváskový venkovský (vesnický, francouzský) chléb potkávala poměrně často a na fotkách se mi moc líbil.
Samozřejmě, jak jsou naše a zahraniční mouky odlišné, asi nikdy ho neudělám přesně podle nich (i proto v názvu to upřesnění „česká verze“)…ale vím, že je to chleba dost obyčejný, hodně světlý, s malinkým přídavkem žitné mouky a také pšeničné celozrnky – snad aby nebyl zas zcela bílý; většinou je prý kulatý, měl by být kváskový, ale pečou ho i s droždím.
Zkoušela jsem ho čtyřikrát – pokaždé s jiným poměrem mouk i jinou hydratací, než se přiblížil mým představám – nabízím už poslední, vychytanou verzi.
SUROVINY:
20 g pravidelně krmeného žitného kvásku
50 g žitné chlebové mouky
50 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
100 g vody
– vše smícháme a zakryté necháme v teple místnosti 12 hodin kvasit
Dále:
330 vody
100 g pšeničné chlebové mouky
400 g hladké mouky
2 lžičky soli
ždibec kmínu
POSTUP:
k rozkvašené směsi v míse přidáme zbytek surovin a vypracujeme řidší těsto. Není třeba mísit dlouho, těsto se zpevní budoucím překládáním.
Vymísené těsto přeložíme do olejem vymazané mísy a v teplém prostředí necháme lehce zakryté kynout. Asi po 30 minutách ho naolejovanými prsty poprvé přeložíme, opět zakryjeme a necháme kynout dalších 30 minut. Pak ho popřekládáme, necháme 30 minut odpočinout a opatrně „vylijeme“ na pomoučený stůl. (Bude-li těsto málo nakynuté, dopřejeme mu ještě jedno překládání a jeden 30 mniutový odpočinek navíc.)
Pomocí stěrky těsto přeložíme naposledy a pak i sformujeme do bochníka, který dáme kynout do dobře pomoučené ošatky.
Včas rozehřejeme troubu i s litinovým hrncem na 250°C, bochník do hrnce opatrně skulíme, zakryjeme poklicí a necháme 15 minut péct. Poté troubu ztlumíme na 200-220°C, sundáme poklici a chleba dopečeme.
Senzi, Iva , toto je pecka… Piekla som ho podľa receptu z knihy, ale neohúrilo ma, no nebol moc vydarený.
Verím, že mi vyjde tento v tvojej verzii.
Které knihy, Heli? Myslím, že tenhle chleba by mohl chutnat i tvé polovičce :-) – je dost světlý.
Chleba jsem dnes upekla, nemám bohužel ještě kvásek, ale stačilo 15 g droždí a postup podle Vaší rady. Líp jsem si připravila operaci Litinový Hrnec a tentokrát to klaplo bezvadně. Chleba je výborný, vzhledem srovnatelný s kupovaným, ale má mnohem lepší chuť. Chytá mě nadšení do dalších pokusů s Vašimi recepty.
A já Vám moc držím pěsti! :-)
vyzera skvele,skusim ho najbližšie upiect aj ja a dam vedieť
Budu za zprávu ráda ;-)
Tak jsem ho upekla podruhé, tentokrát jen s žitným kváskem. Podařil se opět skvěle. Je báječné, jaký chléb lze upéct s pouhou lžící kvásku. Jiné recepty na internetu ho používají násobně víc a výsledek není ani z poloviny tak dobrý. Děkuji.
Ahoj
Jde tento chleba udělat jen z pšeničné chlebové-hladkou musím omezit.Lída
Určitě. Bude mít možná menší díry, ale dobrý bude určitě ;-)
Je možné péct tento chleba na plechu místo v litinovém hrnci? (Bohužel, všech jsem se zbavila.)
Plechový pekáček nemáte? Mohla byste rozpálit ten a chleba pak do něj vyklopit. Nebo aspoň nahřejte dva plechy na sobě – po vsazení má bochník z měkčího těsta tendenci se trochu rozlít, proto je třeba jen od počátku pořádně zahřát odspodu – aby se moc nerozlil, spíš vyskočil nahoru ;-)
Ale i kdyby se poprvé úplně nezadařilo, chleba bude výborný i tak :-)
Dobry den,
clebik vypada skvele. Muzete mi, prosim, rict jak dlouho ma kynout v osatce?
Dobrý den :-)
záleží na bujnosti Vašeho kvásku, i na okolní teplotě. Teď je chladněji, ale mohlo by to být od 1,5-2 hodin v ošatce nakynuto.
Ako sa dlho dopĺňa chlebík? Ďakujem a prajem krásny deň
Gábi, omlouvám se, ale nerozumím otázce…
Myslim, ze pani zajima, jak dlouho se dopéka, po sundání poklice?! 🤷♀️
Ani snacha Slovenka mi neporadila, co věta měla být. Pokud se to týkalo dopékání, tak cca 35-40 minut.
dnes jsem pekla a cheba je vynikající – a ty díry, prostě bomba.
Pekla jsem na kameni – nerozlil se a krásně vyskočil.
díky za super recept – tento a všechny ostatní, které ráda používám :-D
Není možné, že jsem jeho fotku viděla i na fb? Obr oka, jedno vedle druhého? :-)
ano, dávala jsem na fb i s odkazem na recept, ale zjistila jsem, že odkaz nejde otevřít – pořád místo něj naskakuje nějaký informační kanál :-D
Děkuji za milou reklamu :-)
Odkaz už otevřít jde, včera to nějak zlobilo.
Chtěla bych se zeptat, šel by tento chleba upéct v silikonové kulaté formě vysoké asi 6 cm?
Děkuji za dopověď.
Nevím, jestli jde silikonová forma roehřát spolu s troubou, nikdy jsem to nezkoušela. Ale zkuste to, dejte pod ni pečící plech a nahřejte to všechno dohromady – bochník hydratovaného těsta potřebuje teplotní „štulec“ odspodu, aby vyskočil a nerozlil se ;-)
Já mám se silikonovou formou špatnou zkušenost, docela bych před ní varovala.
ano, už funguje :-D
Milá Ivo, tento chlebík je opravdu pecka… upekla jsem a nadšením jsem skákala :-D. Musím doladit ještě některé chybičky, jako proč se mi připejká chléb zespoda :-(, ale jinak fakt super… pro ty co mají rádi světlejší chleby, tak lepší jsem nejedla…
To mám velikou radost – s vámi :-)
Ivi,dnes jsem dělala tento chlebík a je vynikající.Ale to zatím všechny Vaše recepty,které jsem už zkoušela.Máte to všechno vychytáné.Díky za vaše stránky.
Ivco dnes jsem pekla tento chléb a dle rodiny ,,nejedli jsme lepší,,..opravdu velmi povedený recept..jen jsem litinovy hrnec nahradila skleněnou zapékací misou😉.jediné, co me stále trápí je překlopení z osatky do hrnce, to je fuška😅děkuji za Vaše recepty, pečení je radost. Lenka
To já děkuji – za zprávu a moc milou pochvalu :-)
Nezkusila jste někdy dát chleba kynout do ošatky, vyložené dobře pomoučenou utěrkou? Pomocí utěrky ho pak přensete nad hrnec, jednu stranu utěrky i s těstem opatrně spustíte do hrnce a potahováním druhé, kterou stále držíte v ruce, bochník skulit do hrnce – mísy? Možná by to šlo lépe ;-)
Tak zkusím dnes, ale když vidím ten popis toho úkonu, tak jsem zvědavá, jak tohle dopadne😉děkuji Lenka
Zkuste si to nacvičit nanečisto – třeba s velikým bramborem v utěrce, skulit ho do menšího hrnce…držím pěsti! ;-)
Dobrý den Ivo, včera jsem zkoušela tento chleba. Recept jsem lehce upravila, jelikož moc světlé chleby nemusím, tak jsem zvýšila podíl chlebové pšeničné i žitné a chleba je vynikající.
Pravda o nějakém stáčení nemohla být řeč, byla jsem ráda, když jsem stěrkou párkrát těsto překulila a pak ho dostala do ošatky a z ošatky jsem si ho překlopila na papír a s tím dala do hrnce.
Chci se zeptat zda by šel upéct v remosce? Mám trochu obavy o litináč, když ho budu nahřívat prázdný.
Včera jsem zkoušela i Filipky, ale udělala jsem housky, jelikož se mi nechtělo válet, ale taky byly vynikající.
Všechny Vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela jsou super a moc za ně děkuji.
Hezký den
Monika
Dobrý den,
těsto je hodně hydratované, dost nerado drží tvar – proto je pečeno v nahřátém litinovém hrnci. Ten je na tohle pečení určený, proč se o něj bojíte? Nevidím důvod, čím by se mohl poškodit…
Pokud ho zkusíte upéct v remosce, nahřejte ji předem. Snad to pomůže udržet tvar bochníku ;-)
Ani nevím čím moje obavy o život hrnce vznikly, ale když píšete, že je na to určený, budu Vám věřit ;-)
Remosku jsem řešila s pekaři na FB. Mám možnost vyzkoušet remosku, ale Grande a zdá se mi velká a uvítala bych, kdyby mi podržela tvar, když mám víc hydratované těsto. Tak jsem se ptala, zda by do ní šel dát okraj z dortové formy.
Dobrý den, chtěla jsem Vám poděkovat za Vaše úžasné recepty. Peču z těchto stránek cca 3roky (s pauzami 😉) a vždy se ráda k Vašim receptům vracím. Dokud jsme pečivo kupovali,děti chtěli jen rohlíky,ale když začnu péct,chtějí jen chleba 😂 pekla jsem dle Vás i koláč,vánočky,mazance.. vše super!! Vaše recepty ráda doporučuji i rodině. Děkuji Vám a krásný den! 😉
Dobrý den, Kamilo,
moc Vám děkuji za tak milou pochvalu! ❤️
Ať se Vám i nadále pečení jen daří!
Iva
Dobrý den, Ivo, litinový hrnec nemám, hodlám vyzkoušet pekáček s víkem z varného skla. Rozpaluje se, prosím vás, i to víko? Děkuji.
Dobrý den, víko se rozpaluje určitě, je potřeba chlebu uvnitř vytvořit horké prostředí, ve kterém lépe vyběhne. Ale varné sklo jsem kvůli obav, že nesnese eplotní šok, když do něj dáme studené těsto, nikdy nezkoušela.
Iva
Dobry den, chleba vypadá nádherně , moc bych ho chtela vyzkoušet , ale používám pouze LM kvasek. Je možné z něj upéct a kolik případně dát? Moc dekuji
Dobrý den, Silvie, já LM bohužel nepoužívám. Zkuste se zeptat Míši na http://www.michaelarau-dobrouchut.eu
Iva
Dobrý den, už několikrát jsem zkoušela tento recept, ale pořád se mi nějak nedaří 😔 dávám péct do nahřáté skleněné mísy i s víkem, ale chleba nevyskočí, je nízký a uvnitř jak kdyby vlhký. Oka má krásná, peču 15 a 40 minut na horkovzduch. Poradíte mi, kde dělám chybu?
Dobrý den, podle mě je to překynutím. Zkratte kynutí před pečením a uvidíte ;-)
Iva
Mám tento dotaz. Na rozkvas používáte pouze malé množství kvásku. někde jsem četla, že množství kvásku (již namnoženého) by mělo být skoro stejné, jako množství mouky, která se po rozkvasu přidává. Opravdu toto množství stačí? Děkuji za informaci. Lidka
Dobrý den, ano, stačí.
Dobrý den. Taky moc děkuji za vaše recepty. Chtěla jsem se zeptat jestli bych mohla chlebík péci v remosce. Moc vám fandím. Blanka
Dobrý den, tento asi do remosky raději nedávat. Potřebuje hned od počátku vyšší teplotu.
Iva
Dobrý den, jak se prosím liší pšeničná chlebová mouka a hladká mouka? Doteď jsem si myslela, že je to to samé 😮
Dobrý den, hladká mouka je vymletá ze samého středu zrna, světlounká. Chlebová je tmavší, i z částí zrna blíže obalu. Je primárně určená pro výrobu chleba.
Iva
Dobrý den, popravdě připomíná mi to podle fotky chléb ftira – Malta
Ale tam mají pro mě zcela záhadně hladkou a tmavě hnědou kůrku. Ale jde rovněž o bílý chléb. Panečku vy byste to určitě zvládla. Já už to vzdal.