Na zahraničních webech jsem tento kváskový venkovský (vesnický, francouzský) chléb potkávala poměrně často a na fotkách se mi moc líbil.
Samozřejmě, jak jsou naše a zahraniční mouky odlišné, asi nikdy ho neudělám přesně podle nich (i proto v názvu to upřesnění „česká verze“)…ale vím, že je to chleba dost obyčejný, hodně světlý, s malinkým přídavkem žitné mouky a také pšeničné celozrnky – snad aby nebyl zas zcela bílý; většinou je prý kulatý, měl by být kváskový, ale pečou ho i s droždím.

Zkoušela jsem ho čtyřikrát – pokaždé s jiným poměrem mouk i jinou hydratací, než se přiblížil mým představám – nabízím už poslední, vychytanou verzi.

SUROVINY:
20 g pravidelně krmeného žitného kvásku
50 g žitné chlebové mouky
50 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
100 g vody
– vše smícháme a zakryté necháme v teple místnosti 12 hodin kvasit

Dále:
330 vody
100 g pšeničné chlebové mouky
400 g hladké mouky
2 lžičky soli
ždibec kmínu

Pain de Campagne (česká verze)

POSTUP:

k rozkvašené směsi v míse přidáme zbytek surovin a vypracujeme řidší těsto. Není třeba mísit dlouho, těsto se zpevní budoucím překládáním.

Pain de Campagne (česká verze)

Vymísené těsto přeložíme do olejem vymazané mísy a v teplém prostředí necháme lehce zakryté kynout. Asi po 30 minutách ho naolejovanými prsty poprvé přeložíme, opět zakryjeme a necháme kynout dalších 30 minut. Pak ho popřekládáme, necháme 30 minut odpočinout a opatrně „vylijeme“ na pomoučený stůl. (Bude-li těsto málo nakynuté, dopřejeme mu ještě jedno překládání a jeden 30 mniutový odpočinek navíc.)

Pain de Campagne (česká verze)

Pomocí stěrky těsto přeložíme naposledy a pak i sformujeme do bochníka, který dáme kynout do dobře pomoučené ošatky.
Včas rozehřejeme troubu i s litinovým hrncem na 250°C, bochník do hrnce opatrně skulíme, zakryjeme poklicí a necháme 15 minut péct. Poté troubu ztlumíme na 200-220°C, sundáme poklici a chleba dopečeme.