Pajtáši (čert a Mikuláš)

Když jsme byli dětmi, pekla nám babička v předvečer Mikuláše postavičky z kynutého sladkého těsta, kterým se u nás odjakživa říkalo „pajtáše“. Občas jsme jí přitom pomáhali, naše nešikovné ručky se snažily, co mohly a my to brali jako prima zábavu. Často a s láskou na tyhle doby vzpomínám a těší mě, že mohu zvyk pečení čertů a Mikulášů předat dál. Snacha už je peče také a vnuk ví, že je kdysi dělávala i jeho praprababička.

Suroviny:

(na 10 postaviček, které se vejdou na 2 plechy, nebo 5 postaviček a menší vánočku):
200 g vody
30 g čerstvého droždí
100 g cukru
2 vanilkové cukry
50 g změklého másla
40 g oleje
lžíce citronové kůry
2 vejce
1/3 lžičky soli
740-760 g hladké mouky (různě velká vejce – do vánočky pak navíc i rozinky

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme příjemné těsto. Máte-li rádi, přidejte do těsta hrst krájených rozinek.

Těsto necháme vykynout na teplém místě, pak ho propracujeme a rozdělíme. Z poloviny těsta upečeme 5 postaviček, které se taktak vejdou na jeden velký plech. Z druhé půlky můžete upéct dalších pět pajtášů nebo z ní umotat jednoduchou vánočku, která bude kynout déle a zatím stihnete upéct pajtáše.

Polovinu těsta rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a necháme asi 5-8 minut odpočinout. Bulky potom rozválíme na krátké silné „tyčky“, nástřihem nůžkami uděláme krk a čertům nastříhneme rohy. Mikuláši vytvarujeme špičku hlavy do mitry (mikulášské čepice). Z tělíčka nastříhneme ruce, každý pramen ještě rozpůlíme, oba spleteme dohromady a konec zastrčíme pajtášovi pod tělo. Stejně tak nastříhneme a spleteme postavičkám i nohy.

Pajtáši (čert a Mikuláš)

Pajtáše uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií, potřeme je vejcem, čertovi posypeme hrudník a nohy celým mákem, Mikuláši můžeme na mitru naskládat do kříže slunečnicová semínka. Pokud chceme postavičkám udělat oči, rozpůlíme rozinku a na obličeji postavičky ji vložíme do maličké dírky, kterou jsme nastříhli špičkou nůžek – budou tak lépe držet.

Pajtáši (čert a Mikuláš)

.
Nakynuté pajtáše upečeme ve vyhřáté troubě (190-200°C/15-20 minut).
.

Pajtáši (čert a Mikuláš)

4 komentářeLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.