…u nás doma řadíme k těm nejchutnějším. Upečená v troubě nedají moc práce a hlavně – nic se nepřipaluje, není třeba hlídat a podobně. A když v zimě sklenici s povidly otevřete, celou kuchyní zavoní léto…
Suroviny:
zralé, až přezrálé hrušky
Postup:
Hrušky umyjeme, rozpůlíme a zbavíme stopek, jadřince a „bubáka“, slupky jim necháme.
Rozložíme je na pečící plech a v troubě při teplotě 170-180 °C pečeme dozlatova cca 2-3 hodiny, podle množství hrušek na plechu. Pokud hrušek nachystáme hodně a na plech je naskládáme ve vyšší vrstvě, doba pečení se prodlouží. Takto plný plech je třeba občas i promíchat a uvolněnou šťávu odebrat.
Vychladlé upečené hrušky pomeleme na masovém mlýnku, mleté naplníme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a zaváříme při 85°C 45 minut. Pokud jsou hrušky dost vyzrálé, není třeba vůbec přislazovat, i šťáva odebraná během pečení je slaďoučká jako med.
Zavařené vydrží opravdu dlouho. Asi nejvíc je používám jako náplň do frgálů nebo na veliké koláče (hruščáky – jeden recept najdete ZDE) z jednoduchého kynutého těsta. Na tenký koláč přes celý plech, s podkladem oslazeného tvarohu bohatě stačí menší (330 ml) sklínka povidel. Před použitím můžete povidla promíchat se špetkou mletého kardamomu, pro příjemnou vůni, nebo přidat trochu rumu.
Výborná a velice voňavá náplň do závinů nebo koláčů je hruškovo-perníková. Hrušková povidla smícháme s citronovou šťávou, špetkou citronové kůry a zahustíme je strouhanými perníčky.
————————————————
Upečené hrušky opravdu pomelte mlýnkem. Mixér by sice ulehčil práci i čas, ale vzniklá hrušková kaše není to pravé, co na koláčích chceme mít.
Povidla ze všech druhů ovoce jsou vlastně protlak, zahuštěný odpařením vody z ovoce. Měla by být trvanlivá, neměla by se kazit. Přesto, že při jejich vaření dodržuji všechna pravidla, párkrát se mi ve sklenici s povidly objevil kousek plísně (a pracně vyrobený obsah sklenice jsem musela vyhodit). Od těch dob povidla raději zavařuji. Moc práce navíc to už nedá a mám jistotu, že se mi opravdu nic nezkazí.
Oh, Ivi,můžu se stavit? Hrušky miluju a povidla jsou úplně luxusní záležitost. Nádhera.
Blahopřeji k takovému pokladů jako je hrušeň.
Bohunka
Prosím vás nevíte jak to výrobci dělají, že jejich hrušková povidla mají takovou tmavou barvu? Je to kořením? Nebo odrůdou? Nebo tam přidávají čokoládu? Složení: pouze Hrušky. Záhada☺
http://www.marmeladovymlyn.cz/povidla/45-hruskove-powidli-400-g.html
Nene, myslím si, že je to díky tmavým slupkám použitých hrušek – na povidla se hrušky neloupají :-)