Blížilo se grilování. Maso naloženo, z trouby voněla buchta, na stole chládl chleba…ještě něco drobného k zakousnutí kdyby bylo!
Zvítězily tyčky, a protože byla pozvána převaha chlapů a mělo se pít pivo, chtěla jsem upéct tyčky pikantní. Když se chladí pivo k pití, tak tyčky pivní a pikantní budou pepřem – manžel občas z legrace říká, že pepře není nikdy dost. Jenže…uklepla se mi ruka s mletým pepřem a výsledkem byly tyčky pikantní až moc – a to jsem snědla půlku jediného kusu. Nešťastná jsem je chtěla vyhodit, ale chlapi ochutnali, chlapi pochválili a po chvilce už jsem neměla co vyhazovat. Prý mi za recept jednou nějaký hostinský určitě poděkuje, až je začne péct – zvýší se mu spotřeba piva :-)

Množství pepře je v receptu upraveno, klidně ho dejte jen špetičku – vyzkoušíte, ochutnáte a příště třeba pepře přisypnete.

Suroviny:

100 g piva
100 g pšeničné mouky celozrnné jemné
80-90 g hladké mouky
30 g oleje
rovná lžička soli
1/4 lžičky mletého pepře
5-6 g čerstvého droždí

PEPITY (pepřové pivní tyčky)

Postup:

droždí rozmícháme v pivu, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto. Necháme ho 30 minut odpočinout, pak prohněteme, vyválíme na malý obdélník, posypeme sezamem a ten trochu do povrchu zaválíme.
Nožem nebo kolečkem na pizzu nakrájíme tyčky, při přenášení na plech s pečícím papírem nebo fólií je natáhneme na délku plechu a necháme dokynout než se nahřeje trouba.Upečeme ve vyhřáté troubě do křupava. (200°C/ asi 15-18 mniut)

PEPITY (pepřové pivní tyčky)