Piadinu znali už staří Etruskové. Tehdy byla asi ještě jednodušší nez dnes, pravděpodobně používaná místo talíře nebo natrhananá na kousky, určená k vytření mísy se zbytky jidla.

Dnes je piadina nadlehčená trochou prášku do pečiva (jinde sodou nebo i droždím). Ale pořád je to ta stará, prostá placka, kterou je možné naplnit podle přání a chutí jednotlivých stolovníků. Měkkým sýrem, rukolou a rajčaty, nebo rukolou s mozzarellou a plátky rajčat, jiný dá přednost náplni se šunkou – prosciutto si do náplně vyberou spíš nase mužské polovičky.

Plněná piadina je podobná tortille, ale na rozdil od tortilly (převážně z kukuřičné mouky) je piadina z mouky pšeničné.

Patří k rychlým občerstvením, do ruky. V Itálii (v oblasti Emilia – Romagna) ji turistům prodávají na pobřeží v blízkém okoli cest, vedoucich k moři. Koupite ji na ulici – přehnutou a naplněnou, i s náplní stočenou jako tlustou palačinku nebo dvě piadine na sobě s náplní uprostřed, pokrájené na čtvrtiny.

Piadine Romagnole (placky)

Suroviny:

500 g hladké mouky
110 g mléka
140 g vody
lžička cukru
žička medu
15 g soli
130 g změklého sádla
půl sáčku prášku do pečiva

Piadine Romagnole (placky)

Postup:

Prášek do pečiva smícháme s moukou, přidáme všechny ostatní surovimy a vymísime přijemně vláčné těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. (Pokud pospícháte, dá se tento krok vynechat.)

Bude třeba vyválet placky. Můžeme buď vyválet velký plát těsta a z něj třeba kolem položeného talíře vykrojit kruh – s hezky pravidelnými okraji. Nebo je možné těsto rozdělit na 6 dílů a z každého pak placku vyválet. Měly by být asi 2 mm tenké.

Rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem, placky ještě před smažením propícháme vidličkou a přeneseme na horkou pánev. Smažíme přibližně 2 minuty z každé strany, až se na placce objevují tmavá očka.

Usmažené placky stohujeme natalíři, zakryté čistou utěrkou – do naplnění změknou a nelámou se.

Naplnit je možné podle chuti. Měli jsme je s kozím sýrem, rukolou a plátky rajčat – plní se jen na polovinu placky, druhá se přes ni přehne – takto naplněnou placku je dobré trochu osmažit opět na suché pánvi dokřupava.

Můžeme podávat plněné, přehnuté napůl….nebo naplnit a srolovat jako palačinku….nebo náplň rozprostřít po celé ploše piadiny, druhou, prázdnou placku přiklopit a takto upravené je rozřezat na klínky (čtvrtky).

Ať je konečná úprava kterákoliv, s libovolnou náplní, pořád je piadina výborným a rychlým občerstvením.

A nejen v Itálii.

Piadine Romagnole (placky)

Inspirací byl recept, ktery jsem v našich podmínkách musela upravit

http://ricette.giallozafferano.it/Piadina-Romagnola.html