Chleba je mimořádně tmavý, nejen kůrka, ale i střída. Velice hezky pórovitý, díky absenci žitné mouky druhý den už mírně sušší. I tak doporučuji vyzkoušet, je velice vhodný třeba ke grilovanému masu.

Pindruše pohankový chlebík

Pindruše pohankový chleba

Suroviny:

250 g vody
100 g kefíru (byl domácí, hustší, těch 100 g = 10 plných lžic)
3 lžíce oleje
lžička octa
lžička cukru
2-2,5 lžičky soli
2 lžičky kmínu
100 g pohankové celozrnné mouky
530 g hladké mouky
21 g droždí

 

Pindruše pohankový chlebík

-tmavá střída-

Postup:

těsto je určeno pro veliké pekárny. Máte-li pekárnu menší, je třeba suroviny úměrně snížit (např. o 1/4, 1/3 apod.)

Všechny suroviny dáme do pekárny, nejprve tekuté, pak tuhé a použijeme program Těsto.

Hotové těsto vytáhneme, propracujeme, pokud je třeba, mírně posypneme moukou a uděláme bochník. Oválíme ho v mouce, na plechu s pečícím papírem nebo fólií nařízneme a necháme vykynout.

Upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/10min, 200°C/asi 30-35min).

 

Kdo má chuť, může chlebové těsto místo kmínem ovonět třeba sušeným česnekem. Z těsta se dají udělat i bagety – vynecháte kmín, ocet a přidáte o lžíci oleje navíc.