Tmavší, hodně do celozrnna laděné bagetky.

Pivní celozrnné bagety

-na řezu-

Suroviny:
na omládek

100 g vody
lžička sladěnky
15 g droždí
120 g hladké mouky
Dále:
130 ml (g) piva
3 lžíce oleje
100 g žitné celozrnné mouky jemné
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
1,5 lžičky soli
a kdo má rád, 0,5-1 lžičku chlebového koření nebo drceného kmínu

Postup:
suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat a v zavřené pak 45 mint kynout.
Přidáme zbytek surovin a opět bez předehřevu necháme vymísit těsto, které můžeme nechat vykynout buď přímo v zavřené pekárně nebo i mimo, v míse.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na čtvrtiny, z každého kusu uděláme bulku a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak bulky rozválíme na dlouhé bagety, uložíme na plech s papírem nebo fólií, každou několikrát nařízneme a necháme vykynout.

 

Pivní celozrnné bagety

Pivní celozrnné bagety

Vkládáme do trouby vyhřáté na 220°C, předtím můžeme (ale nemusíme) potřít vodou – nepotřeným bagetám zůstane na kůrce moučná kresba.
Pečeme asi 20-30 minut.