Pizzy a slané koláče jsou na domácím stole vítaným pohoštěním nebo i večeří. S různými náplněmi, podle chuti, nálady nebo stavu spíže a lednice.
Hodně podobnou té bramborové jsem kdysi dávno viděla v televizi, a protože brambory miluji, zkusila jsem ji.
Suroviny:
jako těsto použijeme těsto na pizzu.
Náplň:
2 stroužky česneku
olivový olej
brambory (nejlepší jsou nové)
rozmarýn
sůl
Postup:
Vykynuté, rozválené těsto potřeme rozetřeným česnekem a pokapeme olivovým olejem. Oloupané brambory nastrouháme na okurkovém struhadle na tenké plátky, promícháme s krájeným rozmarýnem, solí a kapkou oleje (nové brambory použijeme syrové, starší asi 3-4 minuty předvaříme ve vodě a teprve pak smícháme s rozmarýnem a solí) a rozložíme na připravené těsto.
Upečeme – 1 koláč nám v pohodě upeče remoska (30-35 min), budeme-li dělat pizzu z celé dávky těsta, můžeme upéct oba koláče najednou v troubě.
Vyzkoušela jsem i bramborovou náplň místo s olejem promíchat se 2-3 lžícemi smetany a také velice dobré, jemné.
Slaný koláč s pohankovou náplní
Suroviny:
podkladové těsto je toto těsto na pizzu.
Náplň:
olivový olej
česnek
pohanka
cibule
anglická slanina
kečup
Postup:
odměříme si pohanku a do hrnce dáme vařit 2x tolik mírně osolené vody. Do vřící vody pohanku vsypeme, vodu znovu přivedeme k varu, pak ji vypneme a pohanku v tomto hrnci necháme v teple asi 20 minut dojít.
Hotovou pohanku smícháme s rozetřeným česnekem, kostičkami slaniny a krájenou cibulí, podle chuti vmícháme kečup a pokud je třeba, dosolíme. Těsto rozválíme, pokapeme olejem, navršíme pohankovou náplň a koláč upečeme.
Díky anglické slanině a česneku celý koláč náramně voní a je samozřejmě hodně sytý.
Napsat komentář