Zahlédla jsem kdysi na internetu zajímavě poskládaný…. balíček?….kornoutek? Sama ani nevím, jak bych to nazvala.
Protože mě tvárnost kynutého těsta nepřestává překvapovat, a stále moc baví, konečně jsem vyzkoušela.
Nepamatuji, jestli bylo těsto složené přesně takto, ale určitě hodně podobně.
- těsto se dá použít téměř jakékoliv slané kynuté, protože se při tvarování promazává olejem, nemělo by být příliš mastné.
- kornoutky by neměly být hodně vypečené, aby se při plnění nelámaly
- z těsta uděláme bulky a necháme chvíli odpočinout
- každou bulku rozválíme, potřeme olejem a křivě přeložíme napůl
- snad je to z fotky patrné – při překládání napůl by vrchní polovina těsta měla být přeložená (popotažená) i šikmo doprava. Při překládání na čtvrtiny jsou pak okraje všechny pěkně pod sebou, žádný nepřekrývá souseda
- složené kornoutky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií
- po kratším nakynutí upečeme
- chcete-li kornoutky zdobnější, před pečením je potřete vejcem a sypněte semínky
- po upečení a důkladném vychladnutí můžeme plnit
- myslím, že i po důkladném naplnění zůstane spodní špička prázdná, proto je fajn kornout podat na talíři i s malým kopečkem salátu vedle
Ivuško,je to moc pěkný a dobrý nápad na pohoštění nebo večeři a jaké se dá použít těsto??Po upečení se musí nějak proříznout,nebo se to neslepí k sobě při pečení?Děkuji Vendul
Prakticky jakékoliv oblíbené těsto, které se dá tvarovat. Prořezávat se nemusí, neslepí se díky tomu potření olejem před skládáním.
Už jste psala, že není třeba prořezávat, že se těsto neslepí. Pro více místě v kapse, si pořád zahrávám s myšlenkou vložit do ní před pečením trochu zmačkaného pečícího papíru do ruličky. Ale abych jej pak vytáhl. Ale….není to zbytečné?
Nevím, nezkoušela jsem. Líbilo se mi to skládání těsta, kdy pak kornoutek naplním až po upečení (vedle třeba plněných rohlíků, párků v rohlíku apod., které se pečou spolu s nádivkou). Však zkuste připravit a jen některým vsuňte ten pečičí papír – uvidíte sám, jaký to bude mít efekt :-)
Iva