Slané jednohubky pro návštěvu, na rodinnou oslavu nebo jako pozornost, kterou s sebou vezmete ke kamarádovi na grilování…
Jednoduché, příjemně nadýchané těsto chuťově doplňují nádivky – a třeba v každé „nohavici“ trojúhelníčků jiná.
Je to vlastně trhací chleba trochu jinak – loupete kousek za kouskem a ochutnáváte…

Suroviny:

Těsto:
150 g vody
40 g oleje
1/2 lžičky cukru
15 g čerstvého droždí
320-340 g hladké mouky
1 lžička soli

vejce na potření před pečením

Náplně:

Brynzová s koprem (foto) – 150 g brynzy, 80 g strouhaných vařených brambor, 1 vejce, špetka soli, sekaný kopr (Brynzu včas vytáhneme z lednice, necháme ji povolit, aby se dobře roztírala a smícháme s bramborem a koprem, ochutnáme a dosolíme, je-li třeba.)

Škvarková – mleté škvarky, sůl, drcený kmín (V teple místnosti necháme povolit mleté škvarky a potřeme jimi těsto, osolíme a posypeme kmínem.)

Česneková – 70 g změklého másla, 4-5 stroužků česneku, sůl (Česnek rozetřeme a smícháme s měkkým máslem. Těsto potřeme touto náplní, osolíme a zavineme.)

Sýrová – asi 30 g másla, 70-100 g strouhaného sýra (Těsto potřeme roztopeným, ale už studeným máslem, posypeme strouhaným sýrem a svineme.)

Klobásová – 1-2 nožky pikantní klobásy, plátek másla, mletá sladká (pálivá) paprika, popř. stroužek česneku (Klobásu nastrouháme nebo pomeleme a smícháme se změklým máslem, mletou paprikou a rozetřeným česnekem.)

Postup:

Ve vodě rozmícháme cukr s droždím a necháme 15 minut stát. Přidáme zbytek surovin a uhněteme tvárné těsto, které bude asi 30 minut kynout.

Vykynuté těsto vytáhneme na lehce pomoučený stůl a rozválíme na větší obdélník, který podélně rozřízneme napůl. Každou část plátu pomažeme náplní, srolujeme do úzkého závinu, přeneseme na plech s pečícím papírem nebo fólií a až tam kartou rozkrájíme na trojúhelníčky (foto).

Takto necháme 20-30 minut dokynout, potřeme je vejcem (sýrové trojúhelníčky můžeme svrchu trochou sýra posypat) a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/15-18 minut).

———————————————–

Vyzkoušejte těsto místo rozkrájení nastříhat nůžkami, i to jde výborně.

U nás doma máme nejraději náplň brynzovou nebo česnekovou, ale variací je mnoho. Chuť sýrových trojúhelníčků doplní třeba i jediný rozetřený stroužek česneku, který přidáte pod sýr do másla. Jindy můžete do brynzy místo kopru přidat drobně krájenou pikantní klobásku nebo uzenou slaninu.

Většinou peču trojúhelníčky ze dvou dávek těsta, právě proto, že jsou moc dobré i druhý den (pokud zbudou).

5 komentářůLeave a comment

  • Dotaz k té brynzové nádivce. To vejce tam patří syrové, nebo vařené? Děkuji Jiří

  • Dobrý den, uvedená náplň je pro oba záviny, tj. na uvedené množství těsta? A skutečně stačí nechat těsto kynout 30 minut? Děkuji

    • Dobrý den, ano, na oba – náplně jsou výrazné chuti, stačí jimi těsto potřít 🙂 Pokud mi výjimečně troška náplě pochybí, potřu těsto změklým máslem a posypu strouhaným sýrem.
      Doba kynutí stačí, máme vyzkoušeno. Pokud nepospícháme, dávám droždí necelých 10 g a nechávám kynout hodinu.

  • Výborné! Postupně budu zkoušet náplně. Těsto vláčné, poddajné, výborně se s ním pracovalo. Opět skvělý recept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.