Máte rádi čokoládu? Pokud patříte k čokomilcům stejně jako my, budou vám tyto muffiny určitě chutnat. Práce s těstem je jednoduchá, přípravu muffinek prodlužuje jen kynutí těsta v chladu lednice. Ale ta odměna potom!

Čokoládové muffiny provoní nejen kuchyň, ale celý váš domov. A jejich vůně zůstane, i když jsou čokomuffinky už snězené.

Suroviny:

Těsto:

  • 240 g vody
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 50 g změklého másla
  • 13 g čerstvého droždí
  • špetka soli

Náplň:

  • 60 g jemně strouhané hořké čokolády
  • 100-120 g změklého másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g cukru (písek nebo jemný krystal)
  • 50 g hladké mouky
  • maličká špetička skořice (nemusí být)

Všechny suroviny pokojové teploty spolu dobře promícháme.

Dále bude potřeba kousek másla na potření muffinek před pečením a po jejich upečení.

Postup:

V domácí pekárně: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu.

Ručně nebo robotem: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto.

Těsto v pekárně ani v míse robota kynout nenecháme, ale hned po unětení ho uložíme do dostatečně prostorné mísy nebo plastové dózy, uzavřeme a uložíme na 40-45 minut kynout do lednice.

Po této době studené, ale nakynuté těsto z lednice vytáhneme, na lehce pomoučeném stole rozválíme na plát o síle asi 3-4 mm a kromě okrajů ho celé potřeme čokoládovým máslem. Pak plát na třikrát složíme (podle foto postupu) – vše děláme poměrně rychle, aby se těsto moc nenahřálo. Vznikou nohavici trochu poválíme, aby byla nižší, a také složíme na třetiny.

Balíček těsta uzavřený v misce hned uložíme zpátky do lednice na 30 minut kynout. Poté těsto znovu rozválíme, tentokrát na plát silnější (cca 0,75-1 cm). Pracujeme krátkými, jemnými tahy, abychom vrstvy neprotrhli. Plát poskládáme zcela stejně, jako poprvé – nejprve na třetiny, nohavici poválet, složit na třetiny – a tento balíček, zavřený v misce, znovu uložíme na 30-35 minut kynout do lednice.

Po druhém lednicovém kynutí balíček těsta z lednice vytáhneme a na nepatrně pomoučeném stole rozválíme do delšího obdélníku těsta. Z delší strany těsto svineme do rolády (vznikne roláda úzká a poměrně dlouhá), ostrým nožem nebo nití (jako knedlíky) ji nakrájíme na 12-16 kousků a každý z nich uložíme do muffinové formičky. Kousky rolády je nutné krájet tak široké, aby se do formičky dobře vešly a daly se tam pohodlně usadit. Do muffinového plechu se vejde 12 kusů, zbylé 4 necháme kynout a upečeme v máslem vymazaných jednoporcových zapékacích formičkách. P později je dáme péct zároveň s muffinovým plechem.

Čokomuffiny necháme asi 30-40 minut nakynout, potřeme je rozpuštěným máslem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C / asi 13-17 minut, podle velikosti muffinek). Dejte pozor na vysušení, upečené muffiny jsou tmavé čokoládou.
Hotové vytáhneme z trouby, hned horké ještě jednou potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.