Recept je vlastně malinko upravený ten na Editiny, s fotopostupem výroby a jiným motáním.
Rohlíky jsou jedním slovem – fantastické! Na to, jak jsou veliké, prakticky nic neváží. Malinko sladké, máslo je v nich cítit tak akorát….křupavé na povrchu, měkounké uvnitř. Druhý den svou křupavost ztratí, ale pořád ještě chutnají jako výborné loupáčky.
Suroviny:
Těsto:
210-225 g vody
50 g cukru
vejce
40 g másla
450 g hladké mouky
větší špetka soli
21-25 g droždí
Na provalování:
100 g másla
50 g hladké mouky
– změklé máslo smícháme s moukou
.
Postup:
Z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout. (Vody dáme nejprve 210 g, později při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale ne měkounké.)
Přidáme zbytek surovin, z vejce pouze dvě lžíce (zbytek schováme na potření pečiva před pečením) a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice.
Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit.
Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování.
Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc.
Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce a prudce upečeme (250°C/10min, 200°C/5-8min – každá trouba peče jinak).
.
.
.
To je nadhera! Great job!
Já už jsem na tenhle recept několikrát koukala, ale stále zůstává jen u toho koukání. Ivo, máte představu, kolik času celkem je potřeba od zadělání po vytažení hotových rohlíčků z trouby?
Jasně- kvásek kyne 20 minut, pak běěhem několika dalších umícháte těsto, které kyne 45 minut.
Rozetřít máslo, poskládat a zas kynout do lednice 45 minut.
Znovu rozválet a znovu lednice 45 minut.
A naposled rozválet a naposled lednice 45 minut.
Pak rozválet, rozkrájet a smotat a už kynout jen na plechu – upéct.
Ve skutečnosti těsto drtivou většinu doby odpočívá a kyne v lednici – já přitom třeba vařím nebo jsme i na zahrádce a k rozválení a skládání si od rozdělané práce jen odskočíme ;-) Tohle pečivo za to starání se opravdu stojí!
Dobrý den.Nevím kde jsem udělala chybu, ale z nadýchaných loupáčku nebylo nic. Postup jsem dodržela a těsto vypadalo luxusně. Ještě nikdy jsem nic tak nepovedeného z trouby nevytáhla. Nenapadá Vás něco kde jsem udělala „chybu?“Chuť byla dobrá.děkuji M
Nenapadá, proto jste nenapsala, jak loupáky vypadaly :-)
Dělala jsem je mnohokrát a pokaždé vypadaly jako ty na fotkách. Těsto vypadalo luxusně – to je jak? Nakynulo vám před rozválenía krájením skoro na dvojnásobek?
Rohlíky na plechu pak – jak moc před samotným pečením nakynuly? A jak vypadaly upečené? Tvar, střída…trouba vám peče určitě dobře?
Prijdem na to, jen to chce podrobnější popis ;-)
Loupáky se skvěle povedly, na první pokus. Roky zkouším různé recepty, tento je bezkonkurenční. Díky za něj.
Jsou absolutně fantastické!
Ivo, díky za další skvělý recept. Vyzkoušela jsem a jsou opravdu vynikající, pravda jedna várka byla poněkud tmavší pleti, ale i tak skvělé chuti ;-) U nás v obchodě mají máslové celozrnné loupáčky se semínky, tak jsem se chtěla zeptat jestli jste někdo někdo nezkoušeli péct z celozrnné mouky?
Ještě nezkoušela. Ale jestli zkusím, dám celozrnné mouky jen 40-50% a předem ji namočím ve zbytku vody z receptu – aby natáhla vodu a změkla ;-)
Díky za radu a odpověď. Pokud se dokopu, tak vyzkouším a podám raport ;-)
Loupáky jsou opravdu nádherné!!! :-)
Loupáky jsou moc dobré a k receptu se určitě vrátím. Ale za mne chce trochu víc než jen větší špetku soli a taky péct na menší teplotu. Podle uvedených teplot byly už po prvních 10min víc než vypečené :)
Recept není dogma – můžete si ho přizpůsobit svým chutím. A k pečení – ona každá trouba opravdu peče jinak, v receptu popisuji svoje zkušenosti – pekla jsem tak, jak je psáno. ;-)
Dobry den, chtela bych se zeptat kdybych udelala loupáky a dala pres noc do lednice , abych mohla upect hned rano, myslite ze by to slo?Nevadilo by to testu? Pekla jsem jiz spoustu vasich receptu, jsou skvele a moc vam za ne dekuji…jen bych kolikrat i u rohliku, a sladkeho peciva…nachystala vecer na plech, dala do lednice,a rano upekla, ale nevim zda by to nevadilo…dekuji vam za krásné recepty!!! Helena
Dobrý den, Heleno, taková pochvala zahřeje u srdce, děkuji! :-)
Těsto to určitě vydrží, zkuste jen trochu snížit množství droždí, aby makovky nepřekynuly. O kolik, to už budete muset vyzkoušet. Držím palce! ;-)
Iva
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, provalování (mouka s máslem) provádím pouze jednou, tak jak zmiňujete v receptu nebo natírám před každým tím skládáním?
Děkuji moc za odpověď, Veronika.
Dobrý den, natírá se jen jednou a tím, jak a kolikrát těsto skládáte, se vytvoří hodně vrstev.
Iva
Omlouvám se, ale mám ještě jeden dotaz, špatně jsem si načasovala práci a budu muset nechat těsto po posledním rozválení déle v lednici před pečením (max o 3 hodiny). Bude to problém?
Děkuji a omlouvám se, že otravuju.
Veronika
Hm, bojím se, že bude překynuté. Kdyby to bylo obyčejné kynuté těsto, tak to nevadí – propracujete ho a jedete dál. Tohle propracovat nemůžete. No, vyhazovat ho také nebudete, budu Vám držet palce, aby to dopadlo dobře!
Iva
Dobry den, muzu po vykynuti na plechu loupaky zamrazit a pect je potom rozmrazene podle potreby? Dekuji
Hanka
Dobrý den,
já bych je spíš zamrazila ne plně vykynuté – ony dokynou při tom, jak se budou rozmrazovat.
Iva