Bulky jsou lehounké, moc příjemně voní a chutnají i suché, bez jakékoliv oblohy.
Nařezávat samozřemě není třeba, ale protože jíme i očima, snažím se pokaždé pečivo alespoň trochu ozdobi.
Suroviny:
na omládek:
100 ml (g) vody
lžička sladěnky (sladovitu)
130 g hladké mouky
15 g droždí
Dále:
120 g kysaného podmáslí
100 ml (g) vody
50 g oleje
2 lžičky soli
100 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
330 g hladké mouky
Postup:
suroviny na omládek necháme pekárnou jen umíchat (bez předehřevu) a pak, v zavřené pekárně, asi 45-60 min kynout.
Přidáme zbytek surovin a opět bez předehřevu umícháme těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté vytáhneme na jemně pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8-10 dílků a z každého uděláme bulku, kterou uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Každou bulečku po obvodu žiletkou několikrát paprskovitě nařízneme, necháme vykynout a upečeme v předehřáté troubě (200°C/20-25 min).
Dnes jsem zkoušela a houstičky se moc povedly. Jsou chuťově výborné a krásně nadýchané. Děkuji za recept.
Dobrý den, Vaše stránky jsou úžasné, veškeré dalamánky už mám vyzkoušené a vše perfektní. Tady u toho receptu jsem se chtěla zeptat, jakou celozrnnou mouku tam mám dát, jestli pšeničnou nebo žitnou. Děkuji Martina
Dobrý den i Vám
a díky za tak pěkné hodnocení :-)
Vidíte, v receptu mám chybu, hned ji opravím. Chybí mi tam slůvko -pšeničné- Děkuji za upozornění.
Iva
Paní Ivo, recept je úžasný, pokud bych chtěla použít celozrnnou žitnou mouku, o kolik víc tekutin přidat?
Dobrý den, pokud myslíte dát ji místo té pšeničné, budou to spíše dalamánky :-) – to samozřejmě nevadí – ale netuším, o kolik více vody tady vezme žito. Budete muset vyzkoušet sám / sama. Těsto se bude s žitem i jinak chovat :-)
Iva
Dnes jsem je taky zkusila jsou úžasné a skvěle se pracovalo s těstem 👍😋
Absolutně bezkonkurenční!!