Bulky jsou lehounké, moc příjemně voní a chutnají i suché, bez jakékoliv oblohy.
Nařezávat samozřemě není třeba, ale protože jíme i očima, snažím se pokaždé pečivo alespoň trochu ozdobi.

 

Suroviny:

na omládek:
100 ml (g) vody
lžička sladěnky (sladovitu)
130 g hladké mouky
15 g droždí

Dále:
120 g kysaného podmáslí
100 ml (g) vody
50 g oleje
2 lžičky soli
100 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
330 g hladké mouky

 

Podmáslová sluníčka (bulky)

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou jen umíchat (bez předehřevu) a pak, v zavřené pekárně, asi 45-60 min kynout.
Přidáme zbytek surovin a opět bez předehřevu umícháme těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté vytáhneme na jemně pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8-10 dílků a z každého uděláme bulku, kterou uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Každou bulečku po obvodu žiletkou několikrát paprskovitě nařízneme, necháme vykynout a upečeme v předehřáté troubě (200°C/20-25 min).

 

Podmáslová sluníčka (bulky)