Podmáslové pečivo je velice chutné a doma žádané. Aby nebylo pořád stejného tvaru, dostaly tyto bulečky svrchu list….
Suroviny:
150 g podmáslí
150 g vody
50 g oleje
500 g hladké mouky
2 lžičky soli
12 g čerstvého droždí
.
.
Postup:
těsto můžeme umíchat podle zvyklostí – buď udělat jednoduchý kvásek, pak vmíchat zbytek surovin nebo
na omládek:
z přichystaných surovin vezmeme 100 g vody, 130 g hladké mouky, všechno droždí a přidáme rovnou lžičku sladěnky – vše umícháme do hladkého těstíčka, které necháme v zakryté míse hodinu kynout.
Pak přidáme zbytek surovin, uhněteme těsto a to necháme asi 1-1,5 hodiny kynout. Během kynutí můžeme jednou nebo dvakrát propracovat.
.
.
Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, propracujeme a rozdělíme na díly – 6 velkých nebo 8-10 menších. Z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 5-8 minut odpočinout (s těstem se pak lépe pracuje).
Těsto se tvaruje příjemně – můžete ho nechat nakynout jako obyčejné bulky, udělat z něj uzly, raženky nebo jako já – bulky s listem:
na pomoučené desce rozválíme asi třetinu délky bulky na tenký jazyk dlouhý tak, aby pokryl celý zbytek bulky, když ho přes ni přehnete.
.
.
Okraje budoucího listu lehce štětcem namočíme vodou, list přehneme přes bulku a převrácenou vzhůru nohama ji necháme kynout, na listě.
Vykynuté bulky opatrně převrátíme listem nahoru, postříkáme vodou, můžeme pomoučit a žiletkou nařezat žilky listu.
Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 20-25 minut).
.
.
.
Dobrý den chci se zeptat mohla bych použít kyšku.Děkuji předem.
Dobrý den, určitě ano. Kyšku nebo i kefír ;-)
Vyzerajú parádne, Ivi … Niekedy ich skúsim.
Je to taká paráda… a hneď je po nej, že? :D
Minule som robila pletenky s bigou. Tá biga,
to je fakt eňo-ňuňo…
pá ;-)
Děkuji :-)
Ne – vážně – jakkoliv nazdobené obyčejné pečivo je vždy mnohem rychleji pryč než třeba bulky :-)
tak jsem se konecne na bulky dostala a musim rici ze jsou zravozni a navic i pekne vypadaji takze budu peci casteji,moc dekuji za prima recepticek :-)
Dobrý den,
prosím kolik je 150gr vody?
Dobrý den,
150 g vody = 150 ml vody.