Podmáslové pečivo je velice chutné a doma žádané. Aby nebylo pořád stejného tvaru, dostaly tyto bulečky svrchu list….

Suroviny:

150 g podmáslí
150 g vody
50 g oleje
500 g hladké mouky
2 lžičky soli
12 g čerstvého droždí

.

Podmáslové bulky s listem

.

Postup:

těsto můžeme umíchat podle zvyklostí – buď udělat jednoduchý kvásek, pak vmíchat zbytek surovin nebo
na omládek:
z přichystaných surovin vezmeme 100 g vody, 130 g hladké mouky, všechno droždí a přidáme rovnou lžičku sladěnky – vše umícháme do hladkého těstíčka, které necháme v zakryté míse hodinu kynout.
Pak přidáme zbytek surovin, uhněteme těsto a to necháme asi 1-1,5 hodiny kynout. Během kynutí můžeme jednou nebo dvakrát propracovat.

.

Podmáslové bulky s listem

.

Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, propracujeme a rozdělíme na díly – 6 velkých nebo 8-10 menších. Z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 5-8 minut odpočinout (s těstem se pak lépe pracuje).

Těsto se tvaruje příjemně – můžete ho nechat nakynout jako obyčejné bulky, udělat z něj uzly, raženky nebo jako já – bulky s listem:

na pomoučené desce rozválíme asi třetinu délky bulky na tenký jazyk dlouhý tak, aby pokryl celý zbytek bulky, když ho přes ni přehnete.

.

.

Okraje budoucího listu lehce štětcem namočíme vodou, list přehneme přes bulku a převrácenou vzhůru nohama ji necháme kynout, na listě.
Vykynuté bulky opatrně převrátíme listem nahoru, postříkáme vodou, můžeme pomoučit a žiletkou nařezat žilky listu.
Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 20-25 minut).

.

Podmáslové bulky s listem

.

.