Podmáslový chléb s kváskem

Chléb je opravdu veliký, s bílou střídou, nadýchaný a přesto pevný a pružný. Vydrží vláčný a dobrý i několik dnů.

Recept je určen pro veliké pekárny, do menších je třeba gramáž úměrně snížit.

Kvásek nepoužívám čerstvě nakrmený, ale teprve až se začne „rozbíhat“ – zlepšuje chuť chleba a pomáhá mu kynout.  Chleba s ním peču i na odložený start, suroviny, včetně čerstvě nakrmeného kvásku, do pekárny nachystám večer, samotné hnětení pak začíná až za 6-8 hodin.

Máte-li chuť na změnu, přidejte do těsta rozetřený malý stroužek českého česneku – chleba tím lehoulince ovoníte.

Suroviny:

100 g šlehaného podmáslí
320 g vody
2-3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
lžíce oleje
2 lžičky cukru
110 g žitné chlebové mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
300 g hladké mouky
10-14 g droždí
velká lžíce žitného kvásku

 

Postup:

všechny suroviny dáme do formy v pořadí tekuté, sypké (kvásek použijeme nejdříve hodinu, i dvě po nakrmení) a použijeme program Základní.

 

 

 

3 komentářeLeave a comment

  • Ivo, když mi vypověděla službu trouba a potřebovala jsem dobrý recept na chléb pečený v pekárně, šla jsem k tobě -opět-pro inspiraci. Vybrala jsem tento recept a opět nezklamal. Chléb je moc dobrý, děkuji. Naďa

  • Dobrý den Ivo,
    tak jste mě tak naladila, že jsem si včera koupila pekárnu a dnes peču tento chleba, tak snad se povede 🙂 V něděli jsem dělala podle vás základní kváskový a byl vynikající, musím se pochválit, povedl se 🙂
    Díky za vaše inspirace 🙂
    Jitka

    • Dobrý den i Vám,
      doufám, že se chlebík povedl 🙂 a přeji Vám s pekárnou hodně úspěchů v pečení!
      Iva

Napsat komentář: Jitka Hrušová Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.