Chléb je opravdu veliký, s bílou střídou, nadýchaný a přesto pevný a pružný. Vydrží vláčný a dobrý i několik dnů.

Recept je určen pro veliké pekárny, do menších je třeba gramáž úměrně snížit.

Kvásek nepoužívám čerstvě nakrmený, ale teprve až se začne „rozbíhat“ – zlepšuje chuť chleba a pomáhá mu kynout.  Chleba s ním peču i na odložený start, suroviny, včetně čerstvě nakrmeného kvásku, do pekárny nachystám večer, samotné hnětení pak začíná až za 6-8 hodin.

Máte-li chuť na změnu, přidejte do těsta rozetřený malý stroužek českého česneku – chleba tím lehoulince ovoníte.

Suroviny:

100 g šlehaného podmáslí
320 g vody
2-3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
lžíce oleje
2 lžičky cukru
110 g žitné chlebové mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
300 g hladké mouky
10-14 g droždí
velká lžíce žitného kvásku

 

Postup:

všechny suroviny dáme do formy v pořadí tekuté, sypké (kvásek použijeme nejdříve hodinu, i dvě po nakrmení) a použijeme program Základní.