…je lehounký, plný velkých pórů a po podmáslí příjemně nakyslý.
Ničím jsem ho nepotírala – přesto má pěkně silnou kůrku, která ale není nepříjemně tvrdá. Celkem mi tento chleba hodně připomíná ty, které se daly koupit kdysi dávno.

Suroviny:

Na omládek:
100 ml kysaného podmáslí
100 g vody
15 g medu nebo sladěnky
10-12 g droždí
250 g hladké mouky

Všechny suroviny na omládek spolu dobře propracujeme a zakryté necháme 45-60 minut kynout.

Dále do těsta:
200 ml podmáslí
100 g žitné celozrnné mouky jemné
270-290 g hladké mouky
3 lžičky drceného kmínu
2,5 lžičky soli

Postup:

K hotovému omládku přidáme zbytek ostatních surovin a vypracujeme těsto, které bude 50-70 minut kynout.

Vykynuté ho propracujeme, vytvarujeme bochník, oválíme ho v mouce a uložíme do ošatky, kde ho necháme nakynout.
Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech, lehce ometeme od mouky, postříkáme vodou z rozprašovače a dáme péct do trouby vyhřáté na 220°C. Po 10 minutách teplotu zmírníme na 200°C a chleba dopečeme – asi 40 minut.

Přesto, že těsto bylo v ošatce dobře vykynuté, po obvodu praskl, jak moc a rychle se hnal nahoru.