…je lehounký, plný velkých pórů a po podmáslí příjemně nakyslý.
Ničím jsem ho nepotírala – přesto má pěkně silnou kůrku, která ale není nepříjemně tvrdá. Celkem mi tento chleba hodně připomíná ty, které se daly koupit kdysi dávno.
Suroviny:
na omládek:
100 ml kysaného podmáslí
100 ml vody
15 g sladěnky
10-12 g droždí
250 g hladké mouky
Dále:
200 ml podmáslí
100 g žitné celozrnné mouky jemné
270-290 g hladké mouky
3 lžičky drceného kmínu
2,5 lžičky soli
Postup:
do pekárny dáme příjemně ohřáté podmáslí a vodu na omládek, přidáme Sladěnku, droždí a mouku a necháme pekárnou jen umíchat – stačí pár minut, program Koláč (Dort), bez předehřevu. Necháme v klidu 45 min kynout.
Pak přidáme ostatní suroviny a necháme vypracovat a vykynout těsto.
Vykynuté ho ručně propracujeme, vyválíme bochník, oválíme ho v mouce a v ošatce necháme nakynout.
Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 220°C. Po 10 minutách teplotu zmírníme na 200°C a chleba dopečeme – asi 40 minut.
Přesto, že těsto bylo v ošatce dobře vykynuté, po obvodu praskl, jak moc a rychle se hnal nahoru.
Už přemýšlím, který den ho vyzkouším 🙂
Dobrý den, chtěla bych tento chleba upéct v remosce, ale myslím si, že je moc velký. Jaké max.množství mouky se dá do remosky použít a jak si mám upravit recept? – chtěla bych zkusit recept na chleba s omládkem. Moc děkuju.
Zkuste množství všech surovin snížit o 1/4 😉
Ivo, dnes bych chtěla upéct tento chlebík a zjistila jsem, že mám málo hladké mouky. Mohla bych část nahradit chlebovou pšeničnou? Mám potom ještě dál něco upravit?
Určitě můžete. Možná bude potřeba přdat 1-2 lžíce vody, chlebová mouka pije víc než hladká.
Děkuju, vyzkouším a o výsledku se určitě dozvíte 🙂
Ivo, chlebík je chuťově výborný, „dírkovaný“ tak akorát, prostě paráda. Jediný problém byl v tom, že ( pekla jsem ho o 1/4 zmenšený v remosce) se mi začal připékat svrchu moc brzy a já jsem to zjistila pozdě, takže zespod by ještě chvíli klidně mohl být, ale na opačné straně už ani minutu, i když jsem ho potom přikryla pečícím papírem. Až k víku se nedostal, mezera tam byla dostatečná. Jak tohle řešíte, když pečete v remosce? Nebo Vám tohle remoska nedělá? Podle všeho máme stejnou (original menší).
Ano, Original – ale vy máte, myslím, teflon, ne? Mám novou, teflonovou i starou, z Aukra, hliníkovou. V té teflonové jsem chleba odspodu neměla nikdy dobrý, jakoby teflon hůř vedl teplo. A navíc – zdá se mi, že ta nová víc peče. Tentýž problém, co u vás – svrchu to černalo, zespoda skoro bez kúrky.
Zkuste chleba, po zapečení, zakrýt alobalem….ale co dát pod něj, aby to peklo víc odspodu – nemáte možnost zeptat se nějakého šikovného chlapa? Ja jsem to vyřešila tím, že jsem starou remosku nedala z domu (jak jsem původně chtěla) a chleby peču v ní.
Pouzila jsem toto vynikajici testo a upekla z nej tri dlouhe bagety, neskutecna dobrota!!
To mě těší 🙂
Dobry den Ivo, tak cekam na tenhle chleba kynout, ale asi su trochu tukla ja nevim jak mam ten cleba vytvarovat,vytahla jsem ho s pekarny trochu hnetla a pak dala do osatky.
Myslite ze bude mit ty oka jako vas.
Thanks Michaeala AU
Tvarování těsta do ošatky má spíš význam na to, jestli při pečení chleba udrží pěkný tvar nebo někde pukne. Pokud ho necháte dobře vykynout a vsadíte do rozpálené trouby, měla by i oka být 🙂
Vytvarování bochníku (jeden ze způsobů) mám nafoceno. Vložím ho sem a napíšu vám, kam se na něj mrknout 😉
Tak velice dekuji ,
Chleba byl vyborny, nemel oka, ale maly snedle 3 krajicky,a to mne staci ja vim ze je to dobre.
Thanks Michaeala AU
Kynul před pečením dostatečně dlouho? I to může být příčinou menší vzdušnosti střídy…
Dobré ráno chtěla bych upéct chleba, ale nemám tu ošatku na kynutí.Mohla bych to dát do varné misky.
Určitě. Předem ji ale vyložit pečícím papírem nebo vymazat 😉
Recept mi padl do oka a chlebík je výborný.
Dobrý den,
mám asi trochu hloupý dotaz: je rozdíl mezi kysaným podmáslím a podmáslím jak se píše v receptu? Děkuji
Dobrý den, hloupé dotazy neexistují 😉
Všude, kde uvádím podmáslí, jde o koupené šlehané kysané podmáslí. Takže klidně použijte to koupené, které máte doma.
Tak jsem ho dnes také vyzkoušela. Přemýšlím, kdy naposledy se mi povedl tak krásný bochník, bez ošatky. Je moooooc dobrý, tak jsem zaprasila a ještě teď, když už většina lidí spí, snědla, přesněji řečeno sežrala (!!!) čtyři krajíce…
Díky 🙂 🙂
Dobrý den paní Ivo, už podle Vás v tichosti delší dobu zkouším pečivo a hlavně jsem objevila Sladěnku. Tento chléb je výborný- zatím nejlepší, který jsem zkoušela. Neměla jsem při prvním pečení podmáslí, tak jsem ho nahradila naředěnou zakysanou smetanou a zdá se mi, že byl dokonce lepší, než z podmáslí, které jsem dala podruhé. Chtěla bych se zeptat, zda mohu nahradit v tomto receptu čerstvé droždí za sušené, nebo máte u chlebů lepší zkušenosti spíše s čerstvým droždím? Přeji hezký den všem
Dobrý den i Vám 🙂
jsem moc ráda, že jste spokojená 🙂 Peču výhradně z čerstvého droždí, protože pečivo ze sušeného droždí párkrát nebylo podle mých představ, a čerstvé je u nás lehko ke koupi (snad lépe než to sušené), tak i proto.
Ale samozřejmě to můžete zkusit ze sušeného 😉
Dobrý den. Recept na chlebík mě zaujal a už se připravuje. Mám zkušenost z trouby, že mám bochníky takové nějaké placate, tak jsem se rozhodla upéct v remosce. Minule jsem pekla jiný v malé remosce, ale měla jsem už popisovaný problém s vrchním připečením a spodním nedopečením. Vyřeší se to velkou remoskou, která má vyšší nádobu? Mám dát chlebík přímo do velké remosky nebo s malou nádobou do velké? Moc děkuji za odpověd Eva
Dobrý den i Vám 🙂
placaté bochníky po upečení – to by mohlo znamenat i to, že před pečením kynuly přespříliš dlouho, v troubě pak neudržely tvar a rozjely se. Může to být i nízkou teplotou při pečení.
Jak veliký bochník, z kolika mouky jste v remosce pekla? V hliníkové nebo teflonové nádobě?
Iva
Dobrý den ,nemám moc zkušeností s pečením chleba a tak se chci zeptat co je to ta sladěnka?a pokud ji nemám dá se něčím nahradit?
Renata
Dobrý den, sladěnka je sladový výtažek, najde vám ji každý vyhledávač, prodává se ve Zdravé výživě.
Chcete-li to zkusit bez ní, dejte lžičku včelího medu. Ale jestliže budete péctz častěji, určitě vám doporučím koupit si ji 😉
Dobrý den nesehnala jsem u nás ve zdravé výživě sladěnku ani sladovit.Byla mi místo toho nabídnuta třtinová melasa.Koupila jsem si ji a do omládku dala melasu.Chléb byl chuťově vynikající ,s velkými oky,a měl nádhernou zlatavou barvu.Zkrátka i s melasou to jde a cenově to myslím vyjde nastejno.
Děkuji za zprávu 🙂 Těší mě, že se Vám pečení daří 😉
Ahoj Ivi, budu mít nejspíš „hloupé“ otázky, ale jako pro začátečníka jsou pro mě důležité:-)
1) Mám pekárnu s předehřevem a nechápu, proč se všude píše, že se mají kvasnice dávat až nahoru –
na mouku. Jaký to má význam? Jak to může správně nakynout, když jsou kvasnice mimo vlažnou tekutinu. Logicky bych je dala právě dolů, přímo do vody.
2) Dále – systém používání sladěnky. U Tvých receptů ji používám vždy, zatím tedy jen u pečení chleba. Protože je sladěnka hodně tuhá, rozpustím ji ve vodě a nechám projet program Těsto na omládek. Zajímá mně, jestli můžu všeobecně t.j. i u jiných receptů nahradit lžičku cukru lžičkou sladěnky pro lepší kynutí? Třeba u kynutých těst stačí ji rozpustit v mléce a nechat nakynout přes program Těsto? Chová se to tady stejně jako s cukrem? Nebo je lepší s použitím sladěnky udělat omládek samostatně a potom přidat další suroviny (jako u chleba?)
Doufám, že to není popsáno moc zmateně:-) a děkuji za odpověď, Aňa
Ahojky, na mouku (mimo tekutinu) se kvasnice dávají proto, aby se předčasně nezaktivovaly. Pekárna nejprve 20-25 minut stojí, předehřívá, pak min. 20 minut míchá a teprve pak kyne. Dělám to tak roky – droždí na mouku – s dobrým výsledkem.
Sladěnku i omládek můžeš samozřejmě vřadit i do jiných receptů. Myslím, že lepší bude vzít to rovnou přes omládek, kde je daný poměr mouky, vody i čas, během kterého má mládek kynout. Jinak ale můžeš, jak píšeš, všeobecně, dál lžičku sladěnky místo lžičky cukru.
Stačí to takhle? 🙂
Iva
Ďakujem, toto je zatiaľ najlepší chlieb, ktorý som upiekla.
To je fajn, že se povedl! 🙂
…takýto recept, sa podarí každému…-)