Podmáslový chléb s omládkem

…je lehounký, plný velkých pórů a po podmáslí příjemně nakyslý.
Ničím jsem ho nepotírala – přesto má pěkně silnou kůrku, která ale není nepříjemně tvrdá. Celkem mi tento chleba hodně připomíná ty, které se daly koupit kdysi dávno.

Suroviny:

na omládek:
100 ml kysaného podmáslí
100 ml vody
15 g sladěnky
10-12 g droždí
250 g hladké mouky

Dále:
200 ml podmáslí
100 g žitné celozrnné mouky jemné
270-290 g hladké mouky
3 lžičky drceného kmínu
2,5 lžičky soli

Postup:

do pekárny dáme příjemně ohřáté podmáslí a vodu na omládek, přidáme Sladěnku, droždí a mouku a necháme pekárnou jen umíchat – stačí pár minut, program Koláč (Dort), bez předehřevu. Necháme v klidu 45 min kynout.
Pak přidáme ostatní suroviny a necháme vypracovat a vykynout těsto.
Vykynuté ho ručně propracujeme, vyválíme bochník, oválíme ho v mouce a v ošatce necháme nakynout.
Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 220°C. Po 10 minutách teplotu zmírníme na 200°C a chleba dopečeme – asi 40 minut.

Přesto, že těsto bylo v ošatce dobře vykynuté, po obvodu praskl, jak moc a rychle se hnal nahoru.

 

34 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, chtěla bych tento chleba upéct v remosce, ale myslím si, že je moc velký. Jaké max.množství mouky se dá do remosky použít a jak si mám upravit recept? – chtěla bych zkusit recept na chleba s omládkem. Moc děkuju.

      • Ivo, dnes bych chtěla upéct tento chlebík a zjistila jsem, že mám málo hladké mouky. Mohla bych část nahradit chlebovou pšeničnou? Mám potom ještě dál něco upravit?

        • Určitě můžete. Možná bude potřeba přdat 1-2 lžíce vody, chlebová mouka pije víc než hladká.

          • Děkuju, vyzkouším a o výsledku se určitě dozvíte 🙂

          • Ivo, chlebík je chuťově výborný, „dírkovaný“ tak akorát, prostě paráda. Jediný problém byl v tom, že ( pekla jsem ho o 1/4 zmenšený v remosce) se mi začal připékat svrchu moc brzy a já jsem to zjistila pozdě, takže zespod by ještě chvíli klidně mohl být, ale na opačné straně už ani minutu, i když jsem ho potom přikryla pečícím papírem. Až k víku se nedostal, mezera tam byla dostatečná. Jak tohle řešíte, když pečete v remosce? Nebo Vám tohle remoska nedělá? Podle všeho máme stejnou (original menší).

          • Ano, Original – ale vy máte, myslím, teflon, ne? Mám novou, teflonovou i starou, z Aukra, hliníkovou. V té teflonové jsem chleba odspodu neměla nikdy dobrý, jakoby teflon hůř vedl teplo. A navíc – zdá se mi, že ta nová víc peče. Tentýž problém, co u vás – svrchu to černalo, zespoda skoro bez kúrky.
            Zkuste chleba, po zapečení, zakrýt alobalem….ale co dát pod něj, aby to peklo víc odspodu – nemáte možnost zeptat se nějakého šikovného chlapa? Ja jsem to vyřešila tím, že jsem starou remosku nedala z domu (jak jsem původně chtěla) a chleby peču v ní.

  • Pouzila jsem toto vynikajici testo a upekla z nej tri dlouhe bagety, neskutecna dobrota!!

  • Dobry den Ivo, tak cekam na tenhle chleba kynout, ale asi su trochu tukla ja nevim jak mam ten cleba vytvarovat,vytahla jsem ho s pekarny trochu hnetla a pak dala do osatky.
    Myslite ze bude mit ty oka jako vas.
    Thanks Michaeala AU

    • Tvarování těsta do ošatky má spíš význam na to, jestli při pečení chleba udrží pěkný tvar nebo někde pukne. Pokud ho necháte dobře vykynout a vsadíte do rozpálené trouby, měla by i oka být 🙂
      Vytvarování bochníku (jeden ze způsobů) mám nafoceno. Vložím ho sem a napíšu vám, kam se na něj mrknout 😉

  • Tak velice dekuji ,
    Chleba byl vyborny, nemel oka, ale maly snedle 3 krajicky,a to mne staci ja vim ze je to dobre.

    Thanks Michaeala AU

    • Kynul před pečením dostatečně dlouho? I to může být příčinou menší vzdušnosti střídy…

  • Dobré ráno chtěla bych upéct chleba, ale nemám tu ošatku na kynutí.Mohla bych to dát do varné misky.

  • Dobrý den,
    mám asi trochu hloupý dotaz: je rozdíl mezi kysaným podmáslím a podmáslím jak se píše v receptu? Děkuji

    • Dobrý den, hloupé dotazy neexistují 😉
      Všude, kde uvádím podmáslí, jde o koupené šlehané kysané podmáslí. Takže klidně použijte to koupené, které máte doma.

  • Tak jsem ho dnes také vyzkoušela. Přemýšlím, kdy naposledy se mi povedl tak krásný bochník, bez ošatky. Je moooooc dobrý, tak jsem zaprasila a ještě teď, když už většina lidí spí, snědla, přesněji řečeno sežrala (!!!) čtyři krajíce…

  • Dobrý den paní Ivo, už podle Vás v tichosti delší dobu zkouším pečivo a hlavně jsem objevila Sladěnku. Tento chléb je výborný- zatím nejlepší, který jsem zkoušela. Neměla jsem při prvním pečení podmáslí, tak jsem ho nahradila naředěnou zakysanou smetanou a zdá se mi, že byl dokonce lepší, než z podmáslí, které jsem dala podruhé. Chtěla bych se zeptat, zda mohu nahradit v tomto receptu čerstvé droždí za sušené, nebo máte u chlebů lepší zkušenosti spíše s čerstvým droždím? Přeji hezký den všem

    • Dobrý den i Vám 🙂
      jsem moc ráda, že jste spokojená 🙂 Peču výhradně z čerstvého droždí, protože pečivo ze sušeného droždí párkrát nebylo podle mých představ, a čerstvé je u nás lehko ke koupi (snad lépe než to sušené), tak i proto.
      Ale samozřejmě to můžete zkusit ze sušeného 😉

  • Dobrý den. Recept na chlebík mě zaujal a už se připravuje. Mám zkušenost z trouby, že mám bochníky takové nějaké placate, tak jsem se rozhodla upéct v remosce. Minule jsem pekla jiný v malé remosce, ale měla jsem už popisovaný problém s vrchním připečením a spodním nedopečením. Vyřeší se to velkou remoskou, která má vyšší nádobu? Mám dát chlebík přímo do velké remosky nebo s malou nádobou do velké? Moc děkuji za odpověd Eva

    • Dobrý den i Vám 🙂
      placaté bochníky po upečení – to by mohlo znamenat i to, že před pečením kynuly přespříliš dlouho, v troubě pak neudržely tvar a rozjely se. Může to být i nízkou teplotou při pečení.
      Jak veliký bochník, z kolika mouky jste v remosce pekla? V hliníkové nebo teflonové nádobě?
      Iva

  • Dobrý den ,nemám moc zkušeností s pečením chleba a tak se chci zeptat co je to ta sladěnka?a pokud ji nemám dá se něčím nahradit?
    Renata

    • Dobrý den, sladěnka je sladový výtažek, najde vám ji každý vyhledávač, prodává se ve Zdravé výživě.
      Chcete-li to zkusit bez ní, dejte lžičku včelího medu. Ale jestliže budete péctz častěji, určitě vám doporučím koupit si ji 😉

  • Dobrý den nesehnala jsem u nás ve zdravé výživě sladěnku ani sladovit.Byla mi místo toho nabídnuta třtinová melasa.Koupila jsem si ji a do omládku dala melasu.Chléb byl chuťově vynikající ,s velkými oky,a měl nádhernou zlatavou barvu.Zkrátka i s melasou to jde a cenově to myslím vyjde nastejno.

  • Ahoj Ivi, budu mít nejspíš „hloupé“ otázky, ale jako pro začátečníka jsou pro mě důležité:-)
    1) Mám pekárnu s předehřevem a nechápu, proč se všude píše, že se mají kvasnice dávat až nahoru –
    na mouku. Jaký to má význam? Jak to může správně nakynout, když jsou kvasnice mimo vlažnou tekutinu. Logicky bych je dala právě dolů, přímo do vody.
    2) Dále – systém používání sladěnky. U Tvých receptů ji používám vždy, zatím tedy jen u pečení chleba. Protože je sladěnka hodně tuhá, rozpustím ji ve vodě a nechám projet program Těsto na omládek. Zajímá mně, jestli můžu všeobecně t.j. i u jiných receptů nahradit lžičku cukru lžičkou sladěnky pro lepší kynutí? Třeba u kynutých těst stačí ji rozpustit v mléce a nechat nakynout přes program Těsto? Chová se to tady stejně jako s cukrem? Nebo je lepší s použitím sladěnky udělat omládek samostatně a potom přidat další suroviny (jako u chleba?)
    Doufám, že to není popsáno moc zmateně:-) a děkuji za odpověď, Aňa

    • Ahojky, na mouku (mimo tekutinu) se kvasnice dávají proto, aby se předčasně nezaktivovaly. Pekárna nejprve 20-25 minut stojí, předehřívá, pak min. 20 minut míchá a teprve pak kyne. Dělám to tak roky – droždí na mouku – s dobrým výsledkem.
      Sladěnku i omládek můžeš samozřejmě vřadit i do jiných receptů. Myslím, že lepší bude vzít to rovnou přes omládek, kde je daný poměr mouky, vody i čas, během kterého má mládek kynout. Jinak ale můžeš, jak píšeš, všeobecně, dál lžičku sladěnky místo lžičky cukru.
      Stačí to takhle? 🙂
      Iva

Napsat komentář: Jana Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.