Římský hrnec je pro pečení chleba jako stvořený. Tím, že je předem namočený, chleba v něm pečeme zakrytý, se v něm utvoří vlastně malý, ideálně zapařený prostor.
Suroviny:
130 ml vody
200 ml (necelých 220 g) kysaného podmáslí
2 lžičky cukru
17 -20 g droždí
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli
130 g žitné chlebové mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
280-300 g hladké mouky
Postup:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a použijeme program Těsto.
Vykynuté vytáheme, propracujeme, uděláme bochník a ten uložíme do předem namočeného římského hrnce na pečící papír. Svrchu několikrát nařízneme a necháme asi půl hodiny kynout.
Zakryjeme poklicí, vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 200-220°C a necháme hodinu péct.
Poklici odkryjeme a chleba dopečeme bez ní, aby kůrka chytla barvu (10-20 minut).
Dobré ráno Ivo,
nemám římský hrnec, používám oválný smaltovaný hrnec. Ovšem ten vkládám do rozpálené trouby a než přiklopím chléb orosím. Vy to vkládáte do studené, aby ještě dokynul? Jaký mi doporučíte postup? Díky
Daniela
Dobrý den,
úplně klasicky, jak jste zvyklá u Vašich ostatních chlebů. Tady šlo v receptu spíš o to ukázat, jak je možné při pečení chleba použít i hrnec římský…
Bochník vkládáte do rozpáleného hrnce, předpokládám?
Ano, troubu s hrncem rozpalim na 250 – kdyz tam chleb vlozim uplne nadskoci, orosim a cca 15 min pecu priklopene. Po odklopeni zmirnim zase orosim a dopecu.
Vysel vyborne, ze jsem si upravila pomer zitne a psenicne asi netreba zminovat, a taky vsude vynechavam kmin, nejsem ochotna na nej sahnout ani v rukavicich, je to u nas zakazane slovo.
Jak jste mi minule doporucila ty stranky tak jsem podle nich vcera pekla rohlicky ze slehacky – jednoduche rychle, velmi zrave.
Diky
Pekny zbytek dne
Daniela
Kmín ani v rukavicích? :-) To by vám u mě nechutnalo – můj chleba musí kmínem vonět skoro až za roh…
Zato se mi celá rodina směje, že nesnesu intenzivní vůní dopékaného chleba v domácí pekárně – je to pro mě stejně protivné, jako když to někdo kolem mě přežene s jindy příjemnou voňavkou. Zajímavé je, že chleba v torubě mi tyhle potíže nedělá :-)
Hanka , Rada peču cukrovi . Linecké rohlíčky, pracny, Bio trubičky v čokoládě ozdobené mandlickou.
Dobrý den Ivo, neměla byste, prosím, také recept na kváskový chléb z římského hrnce? Případně který z Vašich receptů z knihy Ruce v mouce by se dal použít? Knihu mám, ale nevím si rady s úpravou postupu, o kolik zkrátit případně kynutí apod. Hrnec jsem dostala, ale zatím jsem se neodvážila do něj chleba dát. Peču kváskový Bourák na kameni. Děkuji předem za radu. Lucie
Dobrý den, Lucie, jak píšete o té úpravě doby kynutí…máte patrně na mysli to, že chleba v římském hrnci vložíte do studené trouby a teprve pak zapnete?
Dobrý den paní Ivo. Můj dotaz se týká pečení v římském hrnci.Dnes jsem pekla chleba s bigou „Dr.Vostěp“. Dala jsem do rozpáleného hrnce, bohužel bez pečícího papíru. Teď už vím,že to byla velká chyba. Proto se ptám, zda se chléb do studeného hrnce nedokynutý a v papíru? Či můžu dát i do rozpáleného, ale samozřejmě s papírem. Velmi děkuji za odpověď.
Dobrý den, Veroniko, tenhle chleba a římský hrnec – to nepůjde dohromady nikdy. Dr. Voštěpa je nutné dát do rozpáleného hrnce. A kouzlo římského hrnce je v tom jeho namočení, dáte do něj na papír lehce NEDOKYNUTÝ chleba a troubu i s tím zapnete od „nuly“. Při tom, jak se bude rozehřívat trouba i hrnec, chleba nádherně dokyne a navíc – pára, uvolňující se z namočeného hrnce utvoří potřebné vlhké prostředí.
Do římského hrnce bych dávala péct jen chleby, které jsou z pevnějšího těsta.
Dobrý večer paní Ivo, děkuji za odpověď. Jinak byl chlebík Dr. Vostěp chuťově výborný, připomínal mi italské či sardinské chleby, i když jsme snědli jen to, co jsem „odlepila“. Proto nebudu experimentovat a zkusím osvědčený, třeba Váš podmáslový 😊.
Dobrý večer, dnes jsem upekla poprvé chleba v římském hrnci. Přesně podle vašeho receptu. Chleba se mi povedl, ale spodek jsem měla málo upečený, hodně světlý. Přestože vrch byl krásně hnědý. Už se vám to stalo když jste pekla v římském hrnci? Marcela
Ano. Spodní kůrka je vždy méně upečená, než horní, proto v tomto hrnci moc nepeču.
Iva
A ještě jeden dotaz, můžu v římském hrnci upéct i chleba s lněným semínkem? Děkuji.
Dobrý den, určitě.