Římský hrnec je pro pečení chleba jako stvořený. Tím, že je předem namočený, chleba v něm pečeme zakrytý, se v něm utvoří vlastně malý, ideálně zapařený prostor.

Podmáslový chleba z římského hrnce

-uložený ke kynutí-

Suroviny:
130 ml vody

200 ml (necelých 220 g) kysaného podmáslí
2 lžičky cukru
17 -20 g droždí
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli
130 g žitné chlebové mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
280-300 g hladké mouky

Postup:

Podmáslový chleba z římského hrnce

-zdobně naříznutý-

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a použijeme program Těsto.
Vykynuté vytáheme, propracujeme, uděláme bochník a ten uložíme do předem namočeného římského hrnce na pečící papír. Svrchu několikrát nařízneme a necháme asi půl hodiny kynout.
Zakryjeme poklicí, vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 200-220°C a necháme hodinu péct.
Poklici odkryjeme a chleba dopečeme bez ní, aby kůrka chytla barvu (10-20 minut).