Podzimní jogurtový chleba

Momentálně náš nejoblíbenější chleba z domácí pekárny. Díky kvásku a jogurtu má příjemnou chuť, vydrží dlouho vláčný a nedrobí se.
Je nadýchaný, ale ne přespříliš.

Suroviny:

100 g bílého jogurtu
270 g vody
lžíce oleje
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
50 g hladké mouky
300 g pšeničné chlebové mouky
10 g droždí
lžíce žitného kvásku

 

Podzimní jogurtový chleba

 

Postup:

suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké), droždí a kvásek nahoru na mouku a použijeme program Celozrnný.
Mám vyzkoušenou i tuto kombinaci:
100 g bílého jogurtu
280-290 g vody
lžíce oleje
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
70 g pšeničné celozrnné mouky
280 g pšeničné chlebové mouky
10 g droždí
lžíce žitného kvásku

 

 

29 komentářůLeave a comment

    • Jsem moc ráda, že chutnal – jak píšu, je nás nejoblíbenější. 🙂
      Někdy dávám místo jogurtu hustý domácí kefír nebo přidám lžíci pšeničných otrub.

  • vypadá moc pěkně!! já jsem už dlouho nedělala chleba s jogurtem, tak bych ho měla zase jednou zkusit,aby byla změna

  • Když bych chtěla upéct tento chlebík bez kvásku, kolik mám dát droždí? 20 g? Děkuji.

    • Není třeba, je použito jen 500 g mouky, na ni používám 10-14 g droždí (pokud chcete opravdu malinko zvýšit jeho množství – pokud to s ním přeženete, upečete ušák 🙂 .
      Jen místo lžíce kvásku (přibližně 80 g) dejte navíc 30 g vody a 50 g žitné chlebové mouky 😉

  • Tak nevím, kde jsem udělala chybu. Pekla jsem tu druhou variantu s celozrnnou moukou. Dokonce jsem si od sousedky, která má kvásek, tu 1 lžíci vyprosila (kvásek byl v pohodě, včera z něj pekla chleba ona a byl krásný), droždí bylo 10 g, přesně jsem dodržela postup a přesto je chleba jak králík :-(. Ještě je horký, tak doufám, že aspoň chuť bude dobrá, když už ten vzhled není nic extra.

    • Králíkem máte na mysli chleba – ušák? To mě mrzí. Ale jestli jste dodržela gramáž a měla i stejné mouky…pak nechápu.
      Chleba délávám casto, už ho dělaly i mé kamaradky a ušák se neobjevil…jestli ho ještě zkusíte (dát mu milost 🙂 ), zkuste ubrat 20 g vody. Droždí je tam opravdu málo. Teď mě napadá – použila jste čerstvé?
      Chutnat by měl i ušatý. Ale jasné, každý chceme krasně klenutou cihličku…!
      (Co nejdřív zkusim tu celozrnnější verzi znovu, popř.zjistim, jak by chleba vypadal s malinko menším množstvím vody – jestli nebude moc hutný 😉 )

      • Za ty uši bych ho mohla nosit:-). Ale chutná dobře, takže milost určitě dostane. Vody jsem dala přesně 300 g, protože byl fakt hustý jogurt. A droždí bylo čerstvé, k sušenému po špatné zkušenosti jaksi nemám důvěru:-(

        • Fajn. Zkuste teda té vody 280 g a doufám, že to bude výstavní bochan! 🙂

          • Ivo, když jsem Vám napsala dotaz přes kontaktní formulář, kde se objeví Vaše odpověď?

  • Dobrý den, chci tenhle chleba ještě jednou vyzkoušet, jestli se tentokrát povede nejen pro chuť, ale i pro oko, tzn. bez uší. Jenže tentokrát nemám kvásek. Jak mám pozměnit suroviny?

    • Mám kvasek hustý téměř jako těsto – prostě ho jen vynechejte a na ochucení pridejte lžičku octa – vyladí chuť do „chlebova“ 🙂

      • Tak jsem znovu zkusila druhou variantu, tentokrát bez kvásku, protože ho nemám. Všechno jsem odvážila, jogurt jsem vyndala z chladničky předem, aby nebyl moc studený, vody bylo 280 g, podle Vaší rady navíc pouze lžička octa a … zase uši. Já už fakt nevím, co dělám špatně. Chleba nám moc chutná, řekla bych, že u nás vítězí chleby zadělávané jogurtem nebo syrovátkou (ještě jsem nezkoušela podmáslí), takže bych samozřejmě chtěla, aby i pěkně vypadaly.

        • Jestli dáváte droždí, jak je psáno v receptu, tak to bude vodou.
          Zkuste příště tedy ještě snížit, třeba na 260 g. To by bylo, aby se nepovedl! 😉

  • Droždí možná bylo 12 g, ale víc určitě ne, to jsem si jistá. Těsto bylo před pečením krásné, skoro luxusní . A když začala pekárna péct, zmizela ta nádhera před očima a vyrostly uši.

    • Tak zkuste ještě ubrat tekutiny. Možná vaše mouka pije méně než moje, ale chleba je opravdu mnohokrát odzkoušený.

  • Ivi, včera jsem měla „Tvůj“ den – asi vidíš v komentářích 🙂 Napotřetí se mi konečně povedl tenhle chlebík, po uších ani památky, cihlička jak malovaná – pekla jsem vždycky variantu s celozrnnou moukou – a opravdu mám asi nějakou méně savou mouku, protože v receptu je 290-300 g vody, já jsem dala sotva 275 g a mohlo by možná být ještě o těch 5 méně. Teď bych chtěla zkusit tu variantu s hladkou moukou, ale nevím, kolik mám ubrat vody – v receptu je napsáno 280 g- mám dát tak 260 g? Jinak moc fajn recept a výborný chlebík.

    • Fantazie, gratuluju! 🙂
      Pokud máš vyzkoušeno na celozrnku 275 g, dej do těsta s hladkou těch 260 g vody a uvidíš. Přikápnout pak můžeš vždycky 😉

  • Kromě chleba jsem pekla i Tvoji holandskou sekanou – bomba – fakt výborná. Udělala jsem šišky a pekla jsem ji v remosce, protože pekárna byla obsazená, ale ta bude mít reprízu na 200%. Dík za recept.

    • To mě moc těší 🙂 Sekaná v pekárně je moc dobrá i proto, že z ní vyteče minimum šťávy a tak je velice šťavnatá.

  • Dobrý den, zajímalo by mě proč se má použít program celozrný? S tím programem mi chleba vždycky spadne. Dnes jsem zkusila váš recept a abych ho dodržela přesně dala jsem program Celozrný a je z něho ušák.

    • Dobrý den, tento program má delší kynutí i pečení a u mnoha chlebů vyhovuje více, než program základní. Zkuste tedy základní program a dejte o 20-30 g vody méně – už by to vyjít mělo určitě 😉

      • Děkuji za odpověď, dala jsem klasický program a chleba dopadl dobře :-). Asi mám ten celozrný program moc dlouhý.

  • Omlouvám se, že sem vstupuji, i když je dotaz určený pro Ivušku. Je to proto, že jsem měla úplně stejný problém. Jakmile jsem použila program Celozrnný – výsledek = katastrofa. Vyřešila jsem to tak, že použiju program Základní a těsně předtím, než se spustí pečení, pekárnu vypnu a nechám chleba kynout, tak dlouho, jak je potřeba. Pak už jen zapnu program Pečení. Čas si dávám delší (třeba hodinu) a chleba hlídám. Když vidím , že je upečený, pekárnu vypnu. Třeba Vám moje zkušenost bude k něčemu dobrá 🙂

    • Děkuji za zkušenost. Chleba se povedl i na klasický program, takže nemusím pekárnu zastavovat, asi bych na ni pak zapomněla. Ale u jiného receptu ten postup třeba použiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.