Momentálně náš nejoblíbenější chleba z domácí pekárny. Díky kvásku a jogurtu má příjemnou chuť, vydrží dlouho vláčný a nedrobí se.
Je nadýchaný, ale ne přespříliš.

Suroviny:

100 g bílého jogurtu
270 g vody
lžíce oleje
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
50 g hladké mouky
300 g pšeničné chlebové mouky
10 g droždí
lžíce žitného kvásku

 

Podzimní jogurtový chleba

 

Postup:

suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké), droždí a kvásek nahoru na mouku a použijeme program Celozrnný.
Mám vyzkoušenou i tuto kombinaci:
100 g bílého jogurtu
280-290 g vody
lžíce oleje
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
70 g pšeničné celozrnné mouky
280 g pšeničné chlebové mouky
10 g droždí
lžíce žitného kvásku

 

 

38 Comments

  • Posted 16.10.2014 14:13 od Jana Nová 0Likes

    Chlebik vynikajici, jemny a lehounky, krasne nakynuty, proste paradicka….

    • Posted 17.10.2014 6:03 od Iva Trhoňová 0Likes

      Jsem moc ráda, že chutnal – jak píšu, je nás nejoblíbenější. 🙂
      Někdy dávám místo jogurtu hustý domácí kefír nebo přidám lžíci pšeničných otrub.

  • Posted 11.11.2014 11:57 od Osma 0Likes

    Ivi, výborný chlebík z pekošky, dávam 1* a pridám do oblúbených – Marta

  • Posted 11.11.2014 16:07 od babiMinka 0Likes

    vypadá moc pěkně!! já jsem už dlouho nedělala chleba s jogurtem, tak bych ho měla zase jednou zkusit,aby byla změna

  • Posted 26.2.2015 1:21 od lilly 0Likes

    Když bych chtěla upéct tento chlebík bez kvásku, kolik mám dát droždí? 20 g? Děkuji.

    • Posted 26.2.2015 7:28 od Iva Trhoňová 0Likes

      Není třeba, je použito jen 500 g mouky, na ni používám 10-14 g droždí (pokud chcete opravdu malinko zvýšit jeho množství – pokud to s ním přeženete, upečete ušák 🙂 .
      Jen místo lžíce kvásku (přibližně 80 g) dejte navíc 30 g vody a 50 g žitné chlebové mouky 😉

  • Posted 27.2.2015 14:51 od lilly 0Likes

    Tak nevím, kde jsem udělala chybu. Pekla jsem tu druhou variantu s celozrnnou moukou. Dokonce jsem si od sousedky, která má kvásek, tu 1 lžíci vyprosila (kvásek byl v pohodě, včera z něj pekla chleba ona a byl krásný), droždí bylo 10 g, přesně jsem dodržela postup a přesto je chleba jak králík :-(. Ještě je horký, tak doufám, že aspoň chuť bude dobrá, když už ten vzhled není nic extra.

    • Posted 27.2.2015 17:05 od Iva Trhoňová 0Likes

      Králíkem máte na mysli chleba – ušák? To mě mrzí. Ale jestli jste dodržela gramáž a měla i stejné mouky…pak nechápu.
      Chleba délávám casto, už ho dělaly i mé kamaradky a ušák se neobjevil…jestli ho ještě zkusíte (dát mu milost 🙂 ), zkuste ubrat 20 g vody. Droždí je tam opravdu málo. Teď mě napadá – použila jste čerstvé?
      Chutnat by měl i ušatý. Ale jasné, každý chceme krasně klenutou cihličku…!
      (Co nejdřív zkusim tu celozrnnější verzi znovu, popř.zjistim, jak by chleba vypadal s malinko menším množstvím vody – jestli nebude moc hutný 😉 )

      • Posted 27.2.2015 18:16 od lilly 0Likes

        Za ty uši bych ho mohla nosit:-). Ale chutná dobře, takže milost určitě dostane. Vody jsem dala přesně 300 g, protože byl fakt hustý jogurt. A droždí bylo čerstvé, k sušenému po špatné zkušenosti jaksi nemám důvěru:-(

        • Posted 27.2.2015 20:33 od Iva Trhoňová 0Likes

          Fajn. Zkuste teda té vody 280 g a doufám, že to bude výstavní bochan! 🙂

          • Posted 27.2.2015 21:09 od lilly 0Likes

            Ivo, když jsem Vám napsala dotaz přes kontaktní formulář, kde se objeví Vaše odpověď?

          • Posted 28.2.2015 6:50 od Iva Trhoňová 0Likes

            Ve vašem mailu 😉

  • Posted 27.2.2015 18:17 od Jarka 0Likes

    Pekla jsem první variantu a byl vynikající.

  • Posted 22.3.2015 16:02 od lilly 0Likes

    Dobrý den, chci tenhle chleba ještě jednou vyzkoušet, jestli se tentokrát povede nejen pro chuť, ale i pro oko, tzn. bez uší. Jenže tentokrát nemám kvásek. Jak mám pozměnit suroviny?

    • Posted 23.3.2015 8:04 od Iva Trhoňová 0Likes

      Mám kvasek hustý téměř jako těsto – prostě ho jen vynechejte a na ochucení pridejte lžičku octa – vyladí chuť do „chlebova“ 🙂

      • Posted 24.3.2015 19:42 od lilly 0Likes

        Tak jsem znovu zkusila druhou variantu, tentokrát bez kvásku, protože ho nemám. Všechno jsem odvážila, jogurt jsem vyndala z chladničky předem, aby nebyl moc studený, vody bylo 280 g, podle Vaší rady navíc pouze lžička octa a … zase uši. Já už fakt nevím, co dělám špatně. Chleba nám moc chutná, řekla bych, že u nás vítězí chleby zadělávané jogurtem nebo syrovátkou (ještě jsem nezkoušela podmáslí), takže bych samozřejmě chtěla, aby i pěkně vypadaly.

        • Posted 24.3.2015 21:56 od Iva 0Likes

          Jestli dáváte droždí, jak je psáno v receptu, tak to bude vodou.
          Zkuste příště tedy ještě snížit, třeba na 260 g. To by bylo, aby se nepovedl! 😉

  • Posted 25.3.2015 10:45 od lilly 0Likes

    Droždí možná bylo 12 g, ale víc určitě ne, to jsem si jistá. Těsto bylo před pečením krásné, skoro luxusní . A když začala pekárna péct, zmizela ta nádhera před očima a vyrostly uši.

    • Posted 25.3.2015 13:25 od Iva 0Likes

      Tak zkuste ještě ubrat tekutiny. Možná vaše mouka pije méně než moje, ale chleba je opravdu mnohokrát odzkoušený.

  • Posted 30.5.2015 13:04 od lilly 0Likes

    Ivi, včera jsem měla „Tvůj“ den – asi vidíš v komentářích 🙂 Napotřetí se mi konečně povedl tenhle chlebík, po uších ani památky, cihlička jak malovaná – pekla jsem vždycky variantu s celozrnnou moukou – a opravdu mám asi nějakou méně savou mouku, protože v receptu je 290-300 g vody, já jsem dala sotva 275 g a mohlo by možná být ještě o těch 5 méně. Teď bych chtěla zkusit tu variantu s hladkou moukou, ale nevím, kolik mám ubrat vody – v receptu je napsáno 280 g- mám dát tak 260 g? Jinak moc fajn recept a výborný chlebík.

    • Posted 1.6.2015 14:28 od Iva 0Likes

      Fantazie, gratuluju! 🙂
      Pokud máš vyzkoušeno na celozrnku 275 g, dej do těsta s hladkou těch 260 g vody a uvidíš. Přikápnout pak můžeš vždycky 😉

  • Posted 30.5.2015 13:11 od lilly 0Likes

    Kromě chleba jsem pekla i Tvoji holandskou sekanou – bomba – fakt výborná. Udělala jsem šišky a pekla jsem ji v remosce, protože pekárna byla obsazená, ale ta bude mít reprízu na 200%. Dík za recept.

    • Posted 1.6.2015 14:24 od Iva 0Likes

      To mě moc těší 🙂 Sekaná v pekárně je moc dobrá i proto, že z ní vyteče minimum šťávy a tak je velice šťavnatá.

  • Posted 12.2.2016 13:12 od Iveta 0Likes

    Dobrý den, zajímalo by mě proč se má použít program celozrný? S tím programem mi chleba vždycky spadne. Dnes jsem zkusila váš recept a abych ho dodržela přesně dala jsem program Celozrný a je z něho ušák.

    • Posted 12.2.2016 18:29 od Iva 0Likes

      Dobrý den, tento program má delší kynutí i pečení a u mnoha chlebů vyhovuje více, než program základní. Zkuste tedy základní program a dejte o 20-30 g vody méně – už by to vyjít mělo určitě 😉

      • Posted 24.2.2016 11:06 od Iveta 0Likes

        Děkuji za odpověď, dala jsem klasický program a chleba dopadl dobře :-). Asi mám ten celozrný program moc dlouhý.

  • Posted 13.2.2016 14:27 od lilly 0Likes

    Omlouvám se, že sem vstupuji, i když je dotaz určený pro Ivušku. Je to proto, že jsem měla úplně stejný problém. Jakmile jsem použila program Celozrnný – výsledek = katastrofa. Vyřešila jsem to tak, že použiju program Základní a těsně předtím, než se spustí pečení, pekárnu vypnu a nechám chleba kynout, tak dlouho, jak je potřeba. Pak už jen zapnu program Pečení. Čas si dávám delší (třeba hodinu) a chleba hlídám. Když vidím , že je upečený, pekárnu vypnu. Třeba Vám moje zkušenost bude k něčemu dobrá 🙂

    • Posted 25.2.2016 9:45 od Iveta 0Likes

      Děkuji za zkušenost. Chleba se povedl i na klasický program, takže nemusím pekárnu zastavovat, asi bych na ni pak zapomněla. Ale u jiného receptu ten postup třeba použiju.

  • Posted 30.3.2020 19:53 od Romana 0Likes

    Dobrý večer,zkusila jsem chleba z poloviční dávky,aby se mě vešel do remosky,chleba velice chutný,takže brzy upeču zase,díky za recepty,máte je vymazlené!!!!!!!
    S pozdravem Romana

  • Posted 26.1.2021 12:07 od Zuzka 0Likes

    Chleba je moc dobrý, zatím nejlepsi z pekárny. Ale máme radi ráno teplý, Podaří se chleba upéct i na odložený start?

    • Posted 27.1.2021 15:33 od Iva 0Likes

      Dobrý den, podaří. Nevidím důvod, proč by nemělo 🙂
      Iva

  • Posted 2.2.2021 18:10 od Marie 0Likes

    Dobrý večer, prosím proč těsto po nakynutí zřídne . Děkuji

    • Posted 3.2.2021 10:11 od Iva 0Likes

      Dobrý den, pečete ho v pekárně nebo jen umícháte a pak chcete upéct v troubě?

  • Posted 13.4.2021 11:49 od Hana 0Likes

    Tak už jsem z Vašich receptů upekla hodně chlebů, ale tenhle je přesně takový, jaký jsem hledala. VYNIKAJÍCÍ! Chybělo mi asi 50 g pšeničné chlebové, tak jsem nahradila špaldovou, dala nějaká semínka, pekla na program Základní a chlebík je krásný, vypouklý a chuťově fakt super. Moc děkuji za Vaše skvělé recepty.

    • Posted 14.4.2021 10:34 od Iva 0Likes

      Dobrý den, mám velikou radost 🙂 Tento chlebík je oblíbený i u nás, pečeme ho poměrně často.
      Iva

  • Posted 22.4.2022 22:18 od Eva Skálová 0Likes

    Velmi dobrý chleba. Pekla jsem první variantu. Protože pořád ještě nemám pekárnu, zadělala jsem v robotu a pekla jsem ve skleněné simax nádobě na 230 stupňů 43minut (celou dobu). Na základě této zkušenosti (na vykynutí droždí, na chuť kvásek) jsem se rozhodla, že si tu pekárnu tedy pořídím.

  • Posted 5.5.2022 17:34 od Michaela 0Likes

    Chleba je úžasný. Skvělá alternativa, kdyz nestíhám péct klasický kvaskový. Já dala program celozrnný a chleba byl luxusní. Určitě ho zařadíme do jídelníčku. Děkuji

Přidejte komentář