Momentálně náš nejoblíbenější chleba z domácí pekárny. Díky kvásku a jogurtu má příjemnou chuť, vydrží dlouho vláčný a nedrobí se.
Je nadýchaný, ale ne přespříliš.
Suroviny:
100 g bílého jogurtu
270 g vody
lžíce oleje
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
50 g hladké mouky
300 g pšeničné chlebové mouky
10 g droždí
lžíce žitného kvásku
Postup:
suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké), droždí a kvásek nahoru na mouku a použijeme program Celozrnný.
Mám vyzkoušenou i tuto kombinaci:
100 g bílého jogurtu
280-290 g vody
lžíce oleje
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
70 g pšeničné celozrnné mouky
280 g pšeničné chlebové mouky
10 g droždí
lžíce žitného kvásku
Chlebik vynikajici, jemny a lehounky, krasne nakynuty, proste paradicka….
Jsem moc ráda, že chutnal – jak píšu, je nás nejoblíbenější. :-)
Někdy dávám místo jogurtu hustý domácí kefír nebo přidám lžíci pšeničných otrub.
Ivi, výborný chlebík z pekošky, dávam 1* a pridám do oblúbených – Marta
Díky, jak píšu – u nás zatím vede :-)
vypadá moc pěkně!! já jsem už dlouho nedělala chleba s jogurtem, tak bych ho měla zase jednou zkusit,aby byla změna
Když bych chtěla upéct tento chlebík bez kvásku, kolik mám dát droždí? 20 g? Děkuji.
Není třeba, je použito jen 500 g mouky, na ni používám 10-14 g droždí (pokud chcete opravdu malinko zvýšit jeho množství – pokud to s ním přeženete, upečete ušák :-) .
Jen místo lžíce kvásku (přibližně 80 g) dejte navíc 30 g vody a 50 g žitné chlebové mouky ;-)
Tak nevím, kde jsem udělala chybu. Pekla jsem tu druhou variantu s celozrnnou moukou. Dokonce jsem si od sousedky, která má kvásek, tu 1 lžíci vyprosila (kvásek byl v pohodě, včera z něj pekla chleba ona a byl krásný), droždí bylo 10 g, přesně jsem dodržela postup a přesto je chleba jak králík :-(. Ještě je horký, tak doufám, že aspoň chuť bude dobrá, když už ten vzhled není nic extra.
Králíkem máte na mysli chleba – ušák? To mě mrzí. Ale jestli jste dodržela gramáž a měla i stejné mouky…pak nechápu.
Chleba délávám casto, už ho dělaly i mé kamaradky a ušák se neobjevil…jestli ho ještě zkusíte (dát mu milost :-) ), zkuste ubrat 20 g vody. Droždí je tam opravdu málo. Teď mě napadá – použila jste čerstvé?
Chutnat by měl i ušatý. Ale jasné, každý chceme krasně klenutou cihličku…!
(Co nejdřív zkusim tu celozrnnější verzi znovu, popř.zjistim, jak by chleba vypadal s malinko menším množstvím vody – jestli nebude moc hutný ;-) )
Za ty uši bych ho mohla nosit:-). Ale chutná dobře, takže milost určitě dostane. Vody jsem dala přesně 300 g, protože byl fakt hustý jogurt. A droždí bylo čerstvé, k sušenému po špatné zkušenosti jaksi nemám důvěru:-(
Fajn. Zkuste teda té vody 280 g a doufám, že to bude výstavní bochan! :-)
Ivo, když jsem Vám napsala dotaz přes kontaktní formulář, kde se objeví Vaše odpověď?
Ve vašem mailu ;-)
Pekla jsem první variantu a byl vynikající.
Dobrý den, chci tenhle chleba ještě jednou vyzkoušet, jestli se tentokrát povede nejen pro chuť, ale i pro oko, tzn. bez uší. Jenže tentokrát nemám kvásek. Jak mám pozměnit suroviny?
Mám kvasek hustý téměř jako těsto – prostě ho jen vynechejte a na ochucení pridejte lžičku octa – vyladí chuť do „chlebova“ :-)
Tak jsem znovu zkusila druhou variantu, tentokrát bez kvásku, protože ho nemám. Všechno jsem odvážila, jogurt jsem vyndala z chladničky předem, aby nebyl moc studený, vody bylo 280 g, podle Vaší rady navíc pouze lžička octa a … zase uši. Já už fakt nevím, co dělám špatně. Chleba nám moc chutná, řekla bych, že u nás vítězí chleby zadělávané jogurtem nebo syrovátkou (ještě jsem nezkoušela podmáslí), takže bych samozřejmě chtěla, aby i pěkně vypadaly.
Jestli dáváte droždí, jak je psáno v receptu, tak to bude vodou.
Zkuste příště tedy ještě snížit, třeba na 260 g. To by bylo, aby se nepovedl! ;-)
Droždí možná bylo 12 g, ale víc určitě ne, to jsem si jistá. Těsto bylo před pečením krásné, skoro luxusní . A když začala pekárna péct, zmizela ta nádhera před očima a vyrostly uši.
Tak zkuste ještě ubrat tekutiny. Možná vaše mouka pije méně než moje, ale chleba je opravdu mnohokrát odzkoušený.
Ivi, včera jsem měla „Tvůj“ den – asi vidíš v komentářích :-) Napotřetí se mi konečně povedl tenhle chlebík, po uších ani památky, cihlička jak malovaná – pekla jsem vždycky variantu s celozrnnou moukou – a opravdu mám asi nějakou méně savou mouku, protože v receptu je 290-300 g vody, já jsem dala sotva 275 g a mohlo by možná být ještě o těch 5 méně. Teď bych chtěla zkusit tu variantu s hladkou moukou, ale nevím, kolik mám ubrat vody – v receptu je napsáno 280 g- mám dát tak 260 g? Jinak moc fajn recept a výborný chlebík.
Fantazie, gratuluju! :-)
Pokud máš vyzkoušeno na celozrnku 275 g, dej do těsta s hladkou těch 260 g vody a uvidíš. Přikápnout pak můžeš vždycky ;-)
Kromě chleba jsem pekla i Tvoji holandskou sekanou – bomba – fakt výborná. Udělala jsem šišky a pekla jsem ji v remosce, protože pekárna byla obsazená, ale ta bude mít reprízu na 200%. Dík za recept.
To mě moc těší :-) Sekaná v pekárně je moc dobrá i proto, že z ní vyteče minimum šťávy a tak je velice šťavnatá.
Dobrý den, zajímalo by mě proč se má použít program celozrný? S tím programem mi chleba vždycky spadne. Dnes jsem zkusila váš recept a abych ho dodržela přesně dala jsem program Celozrný a je z něho ušák.
Dobrý den, tento program má delší kynutí i pečení a u mnoha chlebů vyhovuje více, než program základní. Zkuste tedy základní program a dejte o 20-30 g vody méně – už by to vyjít mělo určitě ;-)
Děkuji za odpověď, dala jsem klasický program a chleba dopadl dobře :-). Asi mám ten celozrný program moc dlouhý.
Omlouvám se, že sem vstupuji, i když je dotaz určený pro Ivušku. Je to proto, že jsem měla úplně stejný problém. Jakmile jsem použila program Celozrnný – výsledek = katastrofa. Vyřešila jsem to tak, že použiju program Základní a těsně předtím, než se spustí pečení, pekárnu vypnu a nechám chleba kynout, tak dlouho, jak je potřeba. Pak už jen zapnu program Pečení. Čas si dávám delší (třeba hodinu) a chleba hlídám. Když vidím , že je upečený, pekárnu vypnu. Třeba Vám moje zkušenost bude k něčemu dobrá :-)
Děkuji za zkušenost. Chleba se povedl i na klasický program, takže nemusím pekárnu zastavovat, asi bych na ni pak zapomněla. Ale u jiného receptu ten postup třeba použiju.
Dobrý večer,zkusila jsem chleba z poloviční dávky,aby se mě vešel do remosky,chleba velice chutný,takže brzy upeču zase,díky za recepty,máte je vymazlené!!!!!!!
S pozdravem Romana
Chleba je moc dobrý, zatím nejlepsi z pekárny. Ale máme radi ráno teplý, Podaří se chleba upéct i na odložený start?
Dobrý den, podaří. Nevidím důvod, proč by nemělo :-)
Iva
Dobrý večer, prosím proč těsto po nakynutí zřídne . Děkuji
Dobrý den, pečete ho v pekárně nebo jen umícháte a pak chcete upéct v troubě?
Tak už jsem z Vašich receptů upekla hodně chlebů, ale tenhle je přesně takový, jaký jsem hledala. VYNIKAJÍCÍ! Chybělo mi asi 50 g pšeničné chlebové, tak jsem nahradila špaldovou, dala nějaká semínka, pekla na program Základní a chlebík je krásný, vypouklý a chuťově fakt super. Moc děkuji za Vaše skvělé recepty.
Dobrý den, mám velikou radost :-) Tento chlebík je oblíbený i u nás, pečeme ho poměrně často.
Iva
Velmi dobrý chleba. Pekla jsem první variantu. Protože pořád ještě nemám pekárnu, zadělala jsem v robotu a pekla jsem ve skleněné simax nádobě na 230 stupňů 43minut (celou dobu). Na základě této zkušenosti (na vykynutí droždí, na chuť kvásek) jsem se rozhodla, že si tu pekárnu tedy pořídím.
Chleba je úžasný. Skvělá alternativa, kdyz nestíhám péct klasický kvaskový. Já dala program celozrnný a chleba byl luxusní. Určitě ho zařadíme do jídelníčku. Děkuji