Čalamáda se k nám domů dostala jako bezejmenná z jedné policejní stanice, proto dostala svůj název.
V původním receptu bylo soli 5 lžic, to se mi zdálo moc, množství jsem snížila a jsem ráda – slané je to akorát.

Čalamáda mi chutí připomíná klasický okurkový salát, pepř jí dodává vítanou ostřejší příchuť.

Suroviny:

5 kg větších okurek nakladaček (měla jsem normální větší nakládačky, ale můžete určitě použít i salátovky)
1,5 kg cibule
3 lžíce soli

Nálev:

Policejní čalamáda

-zavařená-

1-2 lžičky mletého pepře
500 ml octa
250 ml oleje
8 vrchovatých lžic cukru

 

Postup:

Okurky i cibuli nakrouháme na plátky (kolečka), osolíme, promícháme a necháme 2-3 hodiny vypotit.
Pak bokem slejeme přebytečnou šťávu (bylo jí asi 750 ml), zalijeme nálevem, krátce svařeným z ostatních surovin a naskládáme do sklenic. Pokud by tekutiny v čalamádě bylo málo, můžeme ji doplnit odloženou vypocenou slanou šťávou.

Zavařujeme na 80°C, asi 15 minut.

 

Policejní čalamáda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.