Naše mladá moruše v zahradě je celkem nenápadný stromek. Ale když dozrává, nestíháme otrhávat nádherné, veliké, sladké a šťavnaté plody. Jen tak, na jídlo, pak i na koláče, a pokud se urodí opravdu bohatě, už přemýšlím, jak ovoce zachovat na zimu – tak vznikla tahle pečená povidla.
(Pekla jsem trojnásobek popsané dávky, aby trouba neběžela skoro naprázdno).
Použila jsem je třeba na mazání těchto vdolků – Vdolky naší holky.

Suroviny:

2 kg zralých moruší
100-120 g cukru
1-2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Moruše přebereme, stopičky není třeba otrhávat, mohou na plodu zůstat. Vsypeme je do nepřilnavého kastrolu, zalijeme citronovou šťávou, zasypeme cukrem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C na hodinu.

Pak moruše promícháme, teplotu trouby zmírníme na 150°C a pečeme ještě asi 2-3 hodiny za občasného vyvětrání trouby.

Hotové moruše pomixujeme ponorným mixérem přímo v hrnci, pak je naplníme do malých skleniček (330 ml) a po zavíčkování zavaříme (90-100°C/25-30 min).

MORUŠOVÁ POVIDLA
MORUŠE

Znáte moruše? Je to ovocný strom (morušovník), který pochází z Asie. Tam jeho listy sloužily jako potrava pro larvy bource morušového. U nás se pěstuje už několik staletí – oblíbenost získal pro svoje sladké plody, které vypadají jako delší ostružiny a chutnají čerstvé i zavařené.

Nejlepší, nejchutnější moruše jsou ty čerstvé. To je mlsáme přímo ze stromu (postupně zrají téměř celé léto), děláme z nich domácí zmrzlinu, přidáváme je do jogurtu, ovesné kaše, na pudinkové poháry, výborné jsou v koktejlech nebo smoothies, v nepečených ovocných dortech.

A jak je uchovat na později? Můžete je usušit (a mletými pak nahradit část cukru ve sladkých pokrmech), nebo zamrazit, zavařit (ve vlastní šťávě nebo kompot), uvařit z nich sirupy, marmeládu, povidla, ovocné omáčky (rozvary) nebo je přidat do pečeného čaje.

JEN SI NATRHAT…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.