Preferment je vlastně předkvašené těsto. Tím, že část mouky, vody a ždibec droždí rozmícháme a necháme delší dobu kvasit před samotným zaděláním těsta, se mohou všechny chutě plněji rozvinout, kvašením se zvyšuje v těstě množství aromatických látek. A přesto, že je těsto zaděláno (kypřeno) jen droždím, pečivo jako zcela obyčejné, drožďové, nechutná.

Prefermenty mají různou hustotu – od velice řídkých, po husté téměř jako těsto. Patří k nim např. i poliš, omládek a biga.

Do prefermentu se dává 20-30% mouky z receptu, stejné hmotnostní množství vody a asi 1% droždí (tj. 1% hmotnosti mouky použité v prefermentu).

 

Jako příklad zcela jednoduchý recept:

těsto bude zaděláno z
500 g mouky
320 ml vody
10 g droždí atd.

Do prefermentu dáme
150 g mouky (tj. 30% z 500 g)
stejné množství vody (150 g)
a 1 – 2 g čerstvého droždí
(tj. velice přibližně 1% z váhy mouky v prefermentu). Tak malé množství – 1 nebo 2 g na většině našich vah zvážíme dost nepřesně).
Tuto mouku, vodu a droždí dobře rozmícháme a zakryté proti prachu a osýchání necháme kynout v teplé místnosti asi 8-12 hodin.

Pak přidáme zbytek mouky (500 – 150 g z prefermentu = 350 g), zbytek vody (320 -150 z prefermentu = 170 g) i droždí (10 g – 2 g = 8 g) z receptu a ostaní suroviny a uhněteme těsto, které po vykynutí tvarujeme.

 

sýrový - krajíc

 

Záleží na množství droždí v prefermentu, délce kynutí a teplotě prostředí, ve které bude preferment kynout (preferment může po prvním prokvašení v teplé místnosti dále, už pomaleji kvasit a zrát delší dobu i v lednici) .

 

Výroba těsta s prefermentem má své mínusy i plusy
(ty jsou, podle mne, daleko významnější a je jich více ).

Nejdříve tedy možné mínusy:
– výroba těsta je delší o dobu kynutí prefermentu
– většinou použijeme – zašpiníme dvě nádoby (na výrobu prefermentu a druhou pak na samotné uhnětení těsta – pokud vše neděláme rovnou ve formě pekárny)

A teď plusy prefermentu:
– delším prokvašením se lépe vyvíjí lepková struktura
– možnost výroby volnějšího (měkčího) těsta, ze kterého pak upečeme nadýchanější pečivo
– lepší chuť pečiva (plnější, aromatičtější, rozvinutější)
– i při sníženém množství droždí větší objem pečiva
– delší trvanlivost pečiva

 

Záleží na každém, zda si pečivo s prefermentem zkusí vyrobit. Přimlouvám se za alespoň jednu zkoušku – třeba vás navždy přesvědčí a preferment (kterákoliv z jeho forem) se stane častým obyvatelem vaší kuchyně.

 

Preferment potkáte v těchto (a dalších) receptech:

Bramborové bagety s prefermentem 

Obyčejné bagetky s prefementem

Bramborový chléb s prefermentem

Sezamové bagetky s prefermentem

Sýrový chléb

Profouknuté bulky (s prefermentem)

 

Profouknuté bulky (s prefermentem)